ESGLÉSIA ESPANYA 
Augmenten les declaracions de l’IRPF a favor de l’Església
Redacció 05/04/2016

Tot i les oscil·lacions econòmiques causades per la crisi, cada cop són més les persones que marquen la casella de l’Església en la seva declaració de la renda. La Conferència Episcopal Espanyola ha fet públiques les dades detallades de l’exercici del 2014 que es liquida en la declaració de la Renda efectuada el juny del 2015. L’any passat van ser 7.291.771 les declaracions en favor de l’Església tenint en compte que moltes són conjuntes, és a dir, una declaració per nucli familiar. La Conferència Episcopal calcula que això implica que més de 9 milions de ciutadans espanyols decideixen marcar la casella.

La situació a Catalunya és paradoxal. És la comunitat autònoma espanyola que menys marca la casella (19,7%) amb una tímida xifra total de declaracions (685 mil) però és de les que més import assigna (més de 31 milions d’euros). A més, en els últims 4 anys, tot i que cada cop menys catalans marquen la casella eclesial, els diners assignats són més. Tot i així, el descens de declaracions és petit: del 20,1% el 2011 al 19,7% actual.

Des del 2007 els únics ingressos de l’Església que provenen de les arques públiques són els provinents de l’assignació tributària. Segons Fernando Giménez Barriocanal, vicesecretari per a afers econòmics de la CEE, els ingressos de la declaració de la renda, un cop repartits entre les diferents diòcesis, suposen de mitjana un 23% dels pressupostos diocesans. Això vol dir que la majoria dels bisbats es continuen finançant majoritàriament gràcies a les recaptacions dominicals a les parròquies. La casella de la renda és una font important però ni de bon tros la principal. Tot i que els 250 milions d’euros rebuts aquest any puguin semblar molt, en altres països la xifra és molt més elevada. A Itàlia, amb un sistema molt similiar en què els ciutadans marquen una casella a la declaració de la renda, el 2015 l’Església catòlica va rebre 1.013 milions d’euros. Això es deu al fet que s’assigna un 0,8% de la renda i no pas un 0,7% com a Espanya, juntament amb una major població i una situació econòmica millor.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET