EDITORIAL
Comprendre l’islam
 28/03/2017

Els atemptats a la convivència, les persecucions i els brots d’intolerància religiosa no haurien de fer oblidar la tasca silenciosa d’aquells que des de fa anys treballen a favor del coneixement recíproc i la convivència pacífica entre les religions. Aquest és el cas del dominic fra Jean-Jacques Pérennès (Bretanya francesa, 1949) que acaba de rebre el VI Memorial Cassià Just que atorga la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat per al foment de la trobada entre les tradicions cristiana i islàmica.

Una de les qualitats que més va captivar de la seva intervenció en l’acte de lliurament del guardó fou la seva humilitat: el P. Pérennès no parlava gens d’ell mateix, tot i que té un currículum molt dilatat: actualment és el director de l’École Biblique et Archéologique Française de Jerusalem, anteriorment es va especialitzar en economia del desenvolupament, va impulsar la creació per als dominics iraquians d’una Open University i l’Académie de Sciences Humaines a Bagdad, i va contemplar amb dolor la desfeta d’aquestes institucions facilitadores de la trobada entre musulmans i cristians amb motiu de les guerres a l’Iraq i a Síria. Del 2001 al 2004, formà part de l’Institut Dominic d’Estudis Orientals (IDEO) que, seguint una llarga tradició en l’orde dominic, treballa per un millor coneixement i comprensió del món araboislàmic, defugint tota mena de proselitisme i privilegiant la trobada amb la cultura i el treball científic. L’institut és molt a prop de la prestigiosa universitat sunnita d’Al-Azhar, la segona més antiga del món amb funcionament ininterromput, el rector de la qual és l’imam Ahmed el Tayeb, que ja es va entrevistar l’any passat amb el papa Francesc i que serà un dels amfitrions del Bisbe de Roma en el seu proper viatge a Egipte el 28 i el 29 d’abril. Els estudiants i els professors de la Universitat van a estudiar a la Biblioteca de l’Institut.

En aquest número de Catalunya Cristiana publiquem l’entrevista al P. Pérennès que li fa la cap de redacció Carme Munté, després de l’esmorzar de treball que, organitzat també per la Direcció d’Afers Religiosos, va comptar entre d’altres personalitats amb l’arquebisbe Joan Josep Omella. Entre altres qüestions d’actualitat, li planteja el de la presència de l’islam en l’educació pública, un tema que és imprescindible d’abordar avui a Catalunya. El P. Pérennès subratlla que «la religió com a fe s’aprèn a la família, a l’església o a la mesquita, mentre que la religió com a cultura s’ha d’aprendre a l’escola». Si no s’implementa, doncs, aquest ensenyament s’està privant d’una formació sòlida un col·lectiu important a Catalunya: no oblidem que avui convivim amb més de mig milió de musulmans. Però també nens i joves d’altres creences tindrien eines per conèixer millor l’islam sempre en l’esguard d’afavorir una bona convivència.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET