EDITORIAL
Guerra, pau i patrimoni
Redacció 02/05/2017

«La bellesa salvarà el món.» Aquesta frase, pronunciada entre d’altres per Dostoievski, sintetitza l’esperit de la trobada «Del fenomen de la guerra a la cultura de la pau. Reflexions, anàlisis i experiències», que s’ha celebrat a Barcelona i a Vic, del 24 al 26 d’abril passat. Segons el coordinador, el Dr. Ignasi Roviró, professor de la Facultat de Filosofia de la URL, s’ha posat l’accent a mostrar com a Catalunya les arts han estat un dels motors més importants per bastir una societat democràtica, plural i solidària, i a formar la nova ciutadania en valors, especialment en els de construcció social. La trobada forma part del projecte Guerra de Iugoslàvia: Una altra cara de la civilització europea? Lliçons apreses i reptes de futur promogut pel programa Europe for Citizens de la Comissió Europea que té per objectiu incentivar la reflexió acadèmica sobre el darrer gran conflicte que ha tingut lloc dins del territori europeu. S’han unit en aquest projecte la Universitat La Sapienza de Roma, la Universitat de Kragujevac (Sèrbia), Radio Free Europe-Radio Liberty (República Txeca), i la Universitat Ramon Llull. La primera part dels actes van tenir lloc a Sèrbia del 4 al 8 de febrer i van tractar de la guerra com a discurs. També s’aprofundiren en aspectes com l’enderroc d’esglésies, mesquites, habitatges i instal·lacions; la destrucció del cos, la militarització, el botí de guerra, les conquestes, el comerç d’objectes valuosos i allò perdut a l’antiga Iugoslàvia. Es va fer una interessant reflexió sobre els límits geogràfics d’Europa.

A Barcelona, hi hagueren sessions acadèmiques sobre «Narratives del conflicte» (cinema, literatura, pintura i fotografia) on es va explicar que els llibres de text dels països de l’antiga Iugoslàvia, presenten visions contraposades i parcials d’un mateix conflicte. Els assistents van poder veure en directe alguns dels senyals que encara perviuen de la guerra civil de 1936 a 1939 en esglésies de Barcelona. Alhora es van donar a conèixer els esforços que des de la mateixa Església, les arts i la ciutadania es van fer ja en la postguerra per guarir les ferides infligides.

Al col·legi de Sant Miquel dels Sants de Vic hi hagué tallers sobre l’art i la pau (3r de Primària), la imatge com a cultura de pau (1r d’ESO), imatge híbrida i lectura (2n d’ESO), cinefòrum, seminaris i exposicions. I també un col·loqui entre Igor Pomeranzew i Vicenç Lozano sobre la influència dels mitjans de comunicació en la guerra dels Balcans i un diàleg amb un reporter de guerra.

En aquest projecte encomiable hi ha treballat un equip de professors de Sèrbia, Rússia, Itàlia i Catalunya, i han aportat elements interessants de reflexió. Cal pensar una fase més en la qual es posarà en contacte els alumnes serbis, italians i catalans que entrin en el programa per fer un treball de coneixement mutu i en els valors compartits: construcció social, implicació en el teixit social i compromís en la pau.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET