ESGLÉSIA CATALUNYA 
Solsona estableix uns criteris per als actes no litúrgics en esglésies
El bisbe Novell diu que "s’ha fet un tip de veure el que no toca en moltes de les nostres esglésies"
 03/05/2017

El bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, ha fet públic un document amb la normativa que ha de regir la cessió d'esglésies o capelles per a l'ús no litúrgic, com ara concerts o actes culturals. Sota el títol Criteris per a l'ús de les esglésies i de les capelles per a actes extralitúrgics, el prelat solsoní regula com s'ha de fer aquesta cessió i sota quines situacions.

Segons afirma el mateix bisbe, el document dona resposta al fet que una "bona colla de rectors es troben incòmodes davant moltes de les peticions que reben, però tenen dificultats per rebutjar-les, especialment quan ja hi ha consolidada una determinada manera de fer". En aquest sentit, reconeix que els temples, especialment als pobles més petits, són un reclam per a actes culturals, alguns amb contingut cristià però, cada cop més, amb un tarannà no espiritual i fins i tot "espectacles clarament incompatibles amb la santedat d'aquests llocs".

El bisbe aclareix, citant el codi de Dret Canònic i diverses disposicions de la Santa Seu, que "els temples no poden ser considerats com a llocs públics disponibles per a qualsevol tipus d'activitat i, per això, els actes que no estan directament vinculats a llur finalitat estan restringits, han de ser sempre excepcionals i han d'estar sotmesos al permís del bisbe". Conscient de la problemàtica pràctica que aquesta normativa pot ocasionar, el bisbe anima a emprar la prudència pastoral i a valorar cas per cas. Mons. Novell s'ha referit als nous criteris a la seva glossa al Full Dominicial del 30 d'abril passat: "Algú potser no considerarà aquests criteris una bona notícia, però un servidor, que s’ha fet un tip de veure el que no toca en moltes de les nostres esglésies, considera que són una bona notícia."

El document estableix que cal garantir que el Santíssim sigui retirat del sagrari durant els concerts o altres actes. Tampoc s'hi poden celebrar actes d'altres religions o interreligiosos tot i que el bisbe sí que seguirà permetent les celebracions d'altres confessions cristianes, especialment els ortodoxos. Pel que fa a les esglésies cedides a institucions civils, si els actes són contraris als nous criteris es podrà optar per revocar la cessió del temple o bé dessacralitzar-lo.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET