COMUNICACIÓ 
"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa"
L'espai "30 Minuts" de TV3 emet diumenge imatges inèdites de l'arquitecte filmades el 1925 en un casament a Montserrat
Carme Munté 14/06/2017

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa." Ho ha dit la periodista Roser Oliver en presentar el reportatge que signa juntament amb Carles Señalada: Sagrada Família: compte enrere, que es podrà veure aquest diumenge a l'espai 30 Minuts de TV3. Així com fins ara només teníem el cèlebre arquitecte en fotografies (pensem en la famosa imatge de Gaudí participant a la processó de Corpus del 1924) ara també el podem veure en moviment. Ha estat gràcies a les gestions de TV3 amb Frederic Fargas Teixidó, que conserva les imatges originals d'aquesta filmació familiar en què apareix Antoni Gaudí l'any 1925, en un casament a Montserrat. "Feia disset anys que TV3 anava al darrere de poder emetre aquestes imatges", ha reconegut Roser Oliver, agraïda perquè finalment les gestions hagin arribat a bon port.

La filmació correspon a l'any 1925, tretze mesos abans que Antoni Gaudí morís atropellat per un tramvia. Gaudí assistia com a convidat al casament de dos fills de Joan Munné, ebenista col·laborador seu i amb qui havia travat amistat. I si bé no arriba al minut de metratge, sens dubte que es tracta d'una filmació històrica, que ja ha estat convenientment digitalitzada. Dues persones que el van conèixer i que ja són mortes han donat fet que realment es tracta de Gaudí: d'una banda, la religiosa Montserrat Rius, que de jove va tenir cura de la casa i la roba de l'arquitecte; de l'altra, l'historiador Josep Maria Garrut, que cada dia el veia passar per davant de casa de camí a la missa a Sant Felip Neri.

Procés constructiu

El reportatge Sagrada Família: compte enrere (40 minuts de durada) aborda la construcció de la Sagrada Família al llarg de la història i en el moment actual en què ja se n'albira la finalització el 2026, almenys de la part arquitectònica. També aborda les polèmiques que han acompanyat el temple, com la campanya per aturar-ne la construcció o el repte que planteja per a la ciutat la gestió del seu entorn. Hi participen en forma d'entrevistes molts dels "col·laboradors de Gaudí actuals" com el vitraller Joan Vila-Grau, i els arquitectes Jordi Bonet i Jordi Faulí. També s'entrevista l'escultor que està treballant en els pinacles de les torres dels evangelistes, Xavier Medina Campeny, així com Galdric Santana, arquitecte i músic, que ha dedicat la tesi doctoral a Les campanes i el carilló gran del temple de la Sagrada Família.

Tota una corrua d'arquitectes i artistes col·laboradors que han posat el seu talent al servei d'aquesta obra impressionant d'Antoni Gaudí, que gràcies a l'empenta del turisme (4 milions de mig de turistes el 2016) ha vist com la seva construcció feia un salt de gegant.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET