AQUESTA SETMANA
Pablo d'Ors: «La proposta cristiana és de passió i contemplació»
Sacerdot, escriptor i fundador dels Amics del Desert
Redacció 27/06/2017

Parla pausada i tranquil·la en una conversa plena de silencis. Expressió reflexiva i greu, més distesa i alegre quan la gravadora deixa de funcionar. Així es mostra Pablo d’Ors (Madrid, 1963), sacerdot, escriptor i apòstol de la meditació que acompanya diverses persones i grups que volen endinsar-se en aquesta pràctica amb els Amics del Desert. Per les seves venes corre art: és net de l’assagista i crític Eugeni d’Ors, i va ser educat per una filòloga i un metge aficionat al dibuix, en una família amb set germans. A la sola de les sabates, diverses ciutats, on va estudiar Teologia i Filosofia: Nova York, Praga, Viena i Roma. És sacerdot des del 1991; va estar en una missió claretiana a Hondures i dedicat catorze anys a atendre el servei religiós a l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid.


En el context d'una societat aclaparada pel rendiment, Pablo d'Ors defensa que «quan meditem dediquem un temps gratuït a l’ésser, no utilitari, i és el que et possibilita a la vida ordinària saber apartar aquesta pressió.» Des que medita, d'Ors admet molts canvis: «Ja no tinc aquella angoixa de ser reconegut com a escriptor i "triomfar". Això no vol dir que no m’agradi que els meus llibres es comprin i es llegeixin. La meva vida és més per als altres. Crec que soc una persona millor, més el que Déu havia pensat per a mi.»

D'Ors ha tingut diversos mestres, tot i que destaca el jesuïta Franz Jalics: «És un mestre molt gran per a mi i una persona molt lluminosa. Des del punt de vista teòric, d’ell prové aquesta proposta de la meditació cristiana que suposen els Amics del Desert. Des del punt de vista pràctico-existencial, he après un camí de meditació que m’ha transformat la biografia personal i el model sacerdotal de vida.»

Experiència pastoral i sacerdotal
D'Ors explica que ha integrat en una sola vocació el sacerdoci i l'escriptura, malgrat que els compromisos actuals no li deixen tan temps com voldria per escriure: «Em sento bé tant desenvolupant la tasca pastoral com la literària; no les veig, en el fons, gaire diferents. La meva tasca és espiritual, humanitzadora, d’anar al fons de la qüestió: tractar de respondre qui som, per què som al món i com podem contribuir a fer-lo més bell i més just.»

Amics del Desert
Els Amics del Desert són una xarxa de meditadors, fundada per Pablo d'Ors, que beuen de les fonts de la mística cristiana i que recentment s'han constituït en associació canònica privada de fidels. «Cerquem l’Esperit; l’Esperit en el món és l’Encarnació, l’Esperit en la Paraula és la Revelació, l’Esperit en el cos és l’Eucaristia. Cerquem anar al fons de la qüestió, i hi arribem, no prescindint de les formes, sinó estimant-les; és estimant Jesús com descobreixes Crist. Indirectament, també cerquem una renovació del cristianisme des d’aquesta clau del silenci, un pèl subterrània i marginal en la tradició cristiana», detalla.

D'Ors observa que «la societat en general caiem en l’activisme, els cristians també. Hem fet un mite de l’acció i del pensament. La proposta cristiana, en canvi —per molt que l’activitat pastoral i el pensament teològic hagin estat extraordinaris—, és de passió i contemplació. Es tracta primer de saber abraçar i acollir la realitat; no resoldre-la, sinó dissoldre-s’hi. El pensament és necessari, però ho ha colonitzat tot; tenim una visió molt intel·lectual de la fe i això és una deformació. L’essencial és l’indicatiu de la gràcia i d’allí es derivarà l’imperatiu moral de pensar i d’actuar.»

Més notícies sobre AQUESTA SETMANA

«Sense veritat només es viu d’il·lusions i de pors»

El cardenal Sebastián i Catalunya

"A Catalunya patim una sèrie d'injustícies que hem de denunciar"

«Les obres educatives catòliques són un “microclima” on creix l’amistat»


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET