EDITORIAL
L’empremta franciscana a Terra Santa
Redacció 11/07/2017

Els franciscans celebran el vuitè centenari de la seva presència a Terra Santa (1217-2017). Amb aquest motiu, es van reunir l’11 de juny passat a Acre —una de les ciutats més antigues del món—, on van arribar els primers membres de l’orde de Sant Francesc. Fra Francesco Patton, ofm, custodi de Terra Santa, en la seva homilia de la solemnitat de la Santíssima Trinitat va dir: «Hem vingut fins a Acre per celebrar l’inici de la nostra presència a Terra Santa, just on fa vuit segles van desembarcar els primers frares menors i van començar l’aventura de la presència franciscana aquí, de la qual som hereus en l’actualitat.» La culminació de les celebracions serà a mitjan octubre amb tres jornades especials de conferències i concerts.

Sant Francesc i els franciscans sempre han venerat de manera ardent l’encarnació de Jesús. Per això des del principi han estimat i estimen Terra Santa. Francesc d’Assís, en el seu pelegrinatge —tot i la violència de les croades—, es va reunir i va dialogar amb el soldà Melek el-Kamel, que en aquell temps governava Terra Santa, per això és patró del diàleg interreligiós tan necessari avui a Palestina i arreu del món.

Avui, els seguidors del Pobrissó d’Assís continuen fent-hi una gran tasca no solament de conservació dels Llocs Sants i de les pedres històriques, sinó també de promoció i d’acompanyament de les pedres vives. Ells mateixos expliquen la seva missió: «L’orde dels Germans Menors custodia, estudia i fa acollidors els Llocs que són l’origen de la fe cristiana i vivint en ells anuncien les meravelles de l’amor que l’Altíssim Omnipotent i Bon Senyor, aquí va voler fer-se home com nosaltres per la salvació de tot el gènere humà.»

Aquest vuitè centenari és, també, una nova oportunitat perquè més persones s’animin a peregrinar a Terra Santa.

«Catalunya s’enorgulleix de ser franciscana des dels orígens», ho afirma i ho argumenta fra Agustí Boadas en el seu magnífic estudi Els franciscans a Catalunya. Història, convents i frarades (1214-2014). Barcelona, Pagès, 2014 (604 pàg). Si fa tres anys commemoràvem els vuit segles del pas de Francesc per Catalunya, enguany commemorem també el vuitè centenari del primer convent franciscà català: el de Lleida.

En el Primer Pla d’aquest número, la nostra redactora Rosa María Jané desenvolupa el significat pregon d’aquest vuitè centenari.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET