ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Francesc signava aquest dimarts el Motu Proprio 'Maiorem Hac Dilectionem'
PAPA FRANCESC 
"Definir l'oferiment de la vida", repte davant la nova carta del Papa
Enrico Dal Covolo, rector de la Pontifícia Universitat Lateranense, recorda que el gest ha de ser "voluntari, lliure i mogut per la caritat"
@IgnasiMiranda 12/07/2017

El motu proprio del Papa Maiorem Hac Dilectionem, fet p√ļblic aquest dimarts i que introdueix l‚Äôoferiment de la pr√≤pia vida en la llista de criteris per promoure les beatificacions i canonitzacions, ha estat comentat en les √ļltimes hores per diversos experts i col‚ÄĘlaboradors de les obres pontif√≠cies i romanes. La coincid√®ncia √©s clara: La saviesa del Sant Pare ofereix una nova oportunitat perqu√® l‚ÄôEsgl√©sia defineixi models de vida per als nostres temps, uns exemples que de vegades s√≥n d‚Äô√®poques passades llunyanes per√≤ que, certament, no caduquen per la seva generositat i el seu amor. Davant la publicaci√≥ de la nova carta apost√≤lica, el rector de la Pontif√≠cia Universitat Lateranense, Enrico Dal Covolo, ha dit que "el missatge central √©s tot just que l'oferiment de la vida es converteix un nou cas, fins ara in√®dit, dins el proc√©s de beatificaci√≥ i canonitzaci√≥‚ÄĚ. Dal Covolo ha recordat tamb√© que la nova via ‚Äúes diferencia dels altres dos casos tradicionals, que s√≥n el martiri i l'hero√Įcitat de les virtuts‚ÄĚ, tot i que ha adm√®s que ‚Äúes planteja el problema de definir i aclarir en qu√® consisteix aquest oferiment de la vida, perqu√® sigui v√†lid i efica√ß per a la beatificaci√≥ d'un servent de D√©u‚ÄĚ.

El rector de la Lateranense, que va presidir el Congr√©s Extraordinari de la Congregaci√≥ per a les Causes dels Sants sobre l'oferiment de la vida, ha explicat que ¬ęels criteris que el Papa indica s√≥n cinc, dels quals el primer i el segon s√≥n els m√©s destacats, √©s a dir, que ha de ser un oferiment lliure i voluntari de la vida i d'heroica acceptaci√≥, per la caritat, per l'amor a D√©u i al pro√Įsme, d'una mort segura i a curt termini, alhora que hi ha d'haver una relaci√≥ -i aquest √©s el tercer criteri- entre l'oferiment de la vida i la mort prematura¬Ľ. Dal Covolo ha explicat, a m√©s, que tamb√© en l'oferiment de la vida¬†¬ęes necessita el miracle per a la beatificaci√≥ i despr√©s per a la canonitzaci√≥, un miracle que s'ha de produir despr√©s de la mort del servent de D√©u i per la seva intercessi√≥ demostrada¬Ľ.¬†

El rector de la Pontif√≠cia Universitat Lateranense ha comentat que aquesta decisi√≥ del Sant Pare t√© la seva causa en el fet que, algunes vegades, es trobaven dificultats durant el desenvolupament del proc√©s can√≤nic. Es comen√ßava potser amb el proc√©s sobre el martiri i despr√©s calia passar al proc√©s sobre l'hero√Įcitat de les virtuts, que s√≥n molt diferents entre ells, perqu√® en realitat no s'entenia b√© si es tractava d'un cas o d'un altre. Per exemple, per citar casos que tots coneixen, hi ha els de Salvo D'Acquisto i Maximili√† Kolbe, beatificats per l'hero√Įcitat de la vida i les virtuts i despr√©s canonitzats per martiri. Dal Covo ha assegurat que hi ¬†havia alguna dificultat en la conducta.¬†

Ara, aquest nou cam√≠ permet resoldre molts casos ambigus, perqu√® aix√≠ no hi ha necessitat, per exemple, que hi hagi un persecutor, com tampoc odium fidei. Sobretot, no caldr√† que hi hagi efusi√≥ de la sang, com preveu el martiri. √Čs suficient demostrar -i aix√≤ √©s essencial- aquesta relaci√≥ profunda entre l'oferiment de la pr√≤pia vida i una mort prematura i acceptada per amor a D√©u i als germans. Aix√≤, per exemple, es podria sostenir, segons el rector, ¬†en alguns casos de mort acceptada volunt√†riament anant a soc√≥rrer persones malaltes durant una epid√®mia. √Čs a dir, arriscant la pr√≤pia vida pel b√© del pro√Įsme¬Ľ.

Setmana novament rica en activitats

D'altra banda, entre aquest dimarts i dilluns vinent, el cardenal Leonardo Sandri, prefecte de la Congregaci√≥ per a les Esgl√©sies Orientals, visita Ucra√Įna convidat per l'arquebisbe major de Kyiv-Halyńć, Sviatoslav Shevchuk, en ocasi√≥ del Pelegrinatge nacional al Santuari de Zarvanytsia. Recordem tamb√© que aquest dimecres novament no s'ha fet la tradicional audi√®ncia general del Papa, ja que totes queden suspeses al juliol i no es reprenen fins al proper 2 d'agost.¬†

Aquest mateix dimecres a Roma, s'ha presentat el llibre titulat "Béns d'interès cultural - Problemàtiques i perspectives", a càrrec de Roberto Dante Cogliandro. Hi han assistit, entre d'altres, l'arquebisbe Giovanni Angelo Becciu, substitut per als Assumptes Generals de la Secretaria d'Estat de la Ciutat del Vaticà, i el ministre per als Béns i les Activitats Culturals i del Turisme d'Itàlia, Dario Franceschini. I aquest dijous també a Roma, concretament al Ministeri d'Afers Estrangers d'Itàlia, tindrà lloc una conferència internacional sota el títol "La tutela de les comunitats religioses. Invertir en els joves com a protagonistes d'una nova estació de trobada, diàleg i convivència pacífica". Hi intervindran, entre d'altres, Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats, i el ministre italià d'Afers Estrangers, Angelino Alfano.

Finalment destaquem que, entre aquest dijous i dissabte a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro, se celebra un nou Congrés Internacional de les Grans Ciutats, aquesta vegada dedicat a l'encíclica Lautato Si, sobre la cura de la casa comuna. Està organitzat per la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, i el presideix el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, sota el patrocini del cardenal Orani Joao Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro. De fet aquesta iniciativa naixia a Barcelona, el 2014, amb la primera edició del congrés.

Es pot escoltar AQU√ć l'edici√≥ de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 12 de juliol.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET