EDITORIAL
Turisme ètic
Redacció 18/07/2017

El fenomen del turisme, creixent entre nosaltres, pot ser contemplat des de diverses perspectives. Una d’elles, sovint oblidada, és la de les exigències dels turistes envers les pròpies comunitats que els acullen. En aquest sentit, el bisbe de Girona, Francesc Pardo escriu, com cada any, al Full Parroquial la seva «Carta als Turistes» i els planteja: «Què et demanem? Que, gaudint dels teus dies de festa i de vacances, facis possible la vida habitual dels qui no fan festa per servir-te i col·laborar en el teu descans. Respecte a les persones, a totes, i molt especialment als qui són els teus servidors. Són servidors, certament, però alhora són germans. Que les teves diversions no dificultin la convivència dels altres ciutadans, que tenen dret al seu descans.»

Ja el document Orientacions per a la Pastoral del Turisme, publicat el 2001 pel Pontifici Consell per a la Pastoral dels Emigrants i Itinerants, recordava que en tota l'activitat turística hi ha la persona com a protagonista. Això imposa unes majors exigències ètiques de respecte a la dignitat de la persona posant en pràctica el principi de solidaritat, de la justícia en les relacions laborals, de l'opció preferencial pels pobres.

Pel que fa als empresaris i promotors del turisme, cal subratllar alguns aspectes de la Doctrina Social de l'Església: en la promoció del turisme, sobretot en la creació de noves destinacions o l'obertura de nous espais per a l'activitat turística, cal valorar la inversió com a «opció moral i cultural». És a dir, deixar-se guiar per aquells criteris que valoren l'activitat econòmica com a servei a les persones i a la comunitat, i no purament com a font de rèdit. L'Organització Internacional del Treball també assenyala tota una sèrie de reptes pel que fa al treball decent en la indústria del turisme: l'alta incidència de les modalitats informals de treball és un obstacle important al foment del treball decent en el turisme. Els treballadors poc qualificats o sense qualificació es troben sovint en els llocs de treball més vulnerables, amb una major probabilitat d'experimentar males condicions de treball, la desigualtat d'oportunitats i de tracte, la violència, l'explotació, l'estrès i l'assetjament sexual. D'altra banda, alguns llocs de treball del sector es caracteritzen pels baixos salaris, les jornades de treball prolongades, una elevada taxa de rotació i una protecció social limitada. Reivindiquem l’ètica en el món del turisme.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET