EDITORIAL
Cent anys dels casals d’estiu
Redacció 25/07/2017

Enguany es compleixen cent anys del naixement dels casals d’estiu a Girona. El seu origen respon a l’obra catequètica i social de mossèn Jaume Moret i Rovira (Lleida, 1889-Palol d’Onyar, 1963). L’any 1917, quan Moret era encara seminarista, emprengué una obra d’educació d’infants a l’esplai, que després s’ha anomenat Casal d’Estiu. Poc després comptà amb la col·laboració d’Evarist Feliu i Soler (Sant Mori, 1899-Madrid, 1968), també seminarista i després sacerdot i primer consiliari de la Federació de Joves Cristians (1931), que el substituí en la direcció. Del 1922 al 1936 mossèn Feliu va proposar aquesta activitat als seminaristes de les principals parròquies gironines. El casal d’estiu aplegava nois i noies les tardes de les vacances com una alternativa a les colònies d’estiu per a aquells que no en podien fer. Solia incloure el que avui coneixem com a «reforç escolar». De 1939 a 1970 va continuar essent obra principalment de seminaristes. Als anys cinquanta, amb l’arribada de les primeres onades d’immigrants procedents fonamentalment d’Andalusia, els Casals d’Estiu contribuïren molt a la integració dels infants. Després del 1965 començaren a incorporar-se nenes i monitores. Aquesta activitat gironina després s’ha anat estenent a d’altres indrets de Catalunya i l’han adaptat diverses entitats no eclesials.

Enguany, la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont ha programat diverses activitats per commemorar aquest centenari. L’acte central va ser dijous passat 27 de juliol amb la Trobada de Casals d’Estiu al Parc de la Devesa de Girona i un concert amb un recull de les cançons d’aquests 100 anys. També s’ha programat per al mes de gener del 2018 una exposició a la Casa de Cultura on es podran veure fotografies i records d’aquests 100 anys de casals d’estiu, una mostra que es preveu que sigui itinerant per diverses parròquies de la diòcesi, així com d’altres espais. Amb motiu de l’exposició, la Fundació Esplai Girona ha fet una crida al conjunt de la ciutadania perquè els facin arribar fotografies històriques dels casals d’estiu de la diòcesi de Girona, sobretot de la franja del 1917 a 1970, que s’exposaran a la Casa de Cultura de Girona.

Tots aquells que disposin de fotografies i estiguin interessats a proporcionar-les a l’entitat, poden portar-les directament a la seu de la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont (carrer Dr. Antic Roca, 38, Girona). A la Casa de Cultura també s’ha programat per a principis del 2018 una conferència i, amb motiu de la celebració, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, presidirà una missa d’acció de gràcies.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET