EDITORIAL
Reptes dels nous auxiliars
Redacció 14/09/2017

L’ordenació de dos nous bisbes auxiliars per a Barcelona ha estat motiu de goig per a la comunitat diocesana. En primer lloc, pel tarannà pastoral i proper de tots dos, homes de comunió, i també perquè la seva ordenació era esperada ja que des del 2009 l’únic auxiliar d’una diòcesi tan gran i variada com Barcelona ha estat el bisbe Sebastià Taltavull, col·laborador habitual d’aquest setmanari que, des de ja fa un any, és també administrador apostòlic de Mallorca. Molts es pregunten fins quan la diòcesi mallorquina haurà d’esperar a tenir un bisbe titular. Convé recordar però que aquests períodes es poden allargar: el bisbe Jesús Murgui, per exemple, fou administrador apostòlic de Menorca entre el desembre del 1999 i l’abril del 2001.

Els dos nous bisbes auxiliars en la seva salutació, al final de l’ordenació, van recordar les paraules del papa Francesc que, en La joia de l’Evangeli, urgeix els bisbes a «anunciar Jesucrist en els llocs més necessitats com en una sortida constant cap a les perifèries o cap als nous àmbits socioculturals» (EG, 30). Un recent estudi històric del professor Andrea Riccardi, titulat Periferias; crisis y novedades para la Iglesia (San Pablo, 2017) assenyala les perifèries que es generen a les ciutats i relata algunes experiències de presència de l’Església en les del segle XX. L’autor conclou que «la regeneració de l’Església i de la vida cristiana parteix del redescobriment de la joiosa tasca de viure i comunicar l’Evangeli en la perifèria». Cal recordar també que a Barcelona, a més de dues-centes parròquies hi ha àrees funcionals tan importants com Càritas en els seus diversos serveis, la pastoral de l’ensenyament, la universitària, la dels mitjans de comunicació, o de la de salut que, a banda dels seus delegats, requereixen sovint un seguiment atent del bisbe. A banda que l’arquebisbe de Barcelona, per raó de càrrec, ha de presidir un seguit de fundacions. El concurs dels auxiliars per repartir les funcions és, doncs, indispensable.

El tarannà obert i conciliador dels nous bisbes, l’experiència curial i acadèmica del bisbe Gordo i en la pastoral i la unitat de parròquies del bisbe Vadell, seran fonamentals a l’hora d’aplicar l’esperat nou pla pastoral.

D'altra banda, el nomenament d'una laica, Màrion Roura, com a cancellera-secretària de l’arquebisbat de Barcelona, succeint en la responsabilitat Mons. Gordo, ha estat molt ben rebut a l'arxidiòcesi. Es tracta de la primera dona que ocupa aquest alt càrrec a la cúria barcelonina, seguint el model d'altres diòcesis catalanes com Tarragona, Solsona i Girona.

Des de Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i Club+Amics, felicitem cordialment els nous bisbes catalans i la nova cancellera i els reiterem la nostra lleial cooperació.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET