El futur de Colòmbia ha estat aquest dijous tema d'anàlisi en 'El Mirador de l'actualitat'
SOCIETAT 
"A Colòmbia, no s'estan aplicant tots els acords de pau"
L'exviceministre colombià Farid Samir Benavides lamenta que "ara es fan discussions parlamentàries que frenen el procés"
@IgnasiMiranda 05/10/2017

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau, Farid Samir Benavides, exviceministre de Justícia colombià, i Oriol Domingo, periodista, han compartit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, un col·loqui en què s'ha constatat que el procés pacificador de Colòmbia està topant amb importants entrebancs polítics, al Congrés, en el govern del país i en el clima preelectoral de cara a les presidencials i les legislatives del 2018. Benavides ha comentat que "la visita del pontífex va ser molt important, amb la seva majoria catòlica, perquè Francesc va arribar amb un missatge de reconciliació i de suport al procés de pau més necessari ara que mai, ja que els partidaris de l'expresident Álvaro Uribe continuen torpedinant els avenços que s'hi fan". Per la seva banda, Tica Font ha explicat que "la visita del Papa, en relació amb la gent senzilla, va ser molt positiva pel seu gest d'acostar-se a la gent del carrer, en el sentit de la importància de donar-nos oportunitats entre tots, un missatge que fa molta falta quan la societat està tan dividida com ara a Colòmbia". També ha destacat "les reunions que el Sant Pare va tenir amb bisbes i capellans perquè, en el moment de l'aplicació d'aquests acords, l'Església més oficial s'havia mantingut fins ara una mica al marge i no s'hi havia mullat gaire".

L'exviceministre de Colòmbia, en un altre moment, ha comentat també que, "un any després del referèndum on va guanyar el NO al procés, es va fer un acord parlamentari però ara el que passa és que no s'estan aplicant del tot els acords, amb discussions que frenen d'alguna manera el procés". De cara a les eleccions, un dels candidats, Rafael Nieto, "ja ha anunciat que, si és elegit, assumirà la possibilitat de tornar a la guerra, perquè diu que no li agraden els acords, cosa que és irresponsable perquè són acords de país i d'Estat, no pas de govern o del president Juan Manuel Santos". Igualment Tica Font ha lamentat que "un dels perills que hi ha ara és que els acords no s'acabin implementant perquè es poden anar diluint de tal manera, en el Congrés o en el Tribunal Constitucional, que no tindran valor". Finalment, el periodista Oriol Domingo, que ha elogiat les mediacions per la pau a Colòmbia, ha traslladat l'exemple, salvant les diferències, al moment que viu Catalunya. "És greu que aquí no s'acceptin mediacions quan hi ha un gran moviment democràtic pacífic, mentre a Colòmbia sí que s'ha fet fins i tot amb armes sobre la taula", ha assegurat.

La reintegració política de les FARC com un partit, la treva bilateral del govern amb l’ELN coincidint amb el viatge del pontífex i tot un procés de reconciliació que pot trobar encara importants entrebancs i dificultats han estat els eixos de la conversa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 5 d'octubre.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET