ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: El futur de Colòmbia ha estat aquest dijous tema d'anàlisi en 'El Mirador de l'actualitat'
SOCIETAT 
"A Colòmbia, no s'estan aplicant tots els acords de pau"
L'exviceministre colombià Farid Samir Benavides lamenta que "ara es fan discussions parlamentàries que frenen el procés"
@IgnasiMiranda 05/10/2017

Tica Font, directora de l‚ÄôInstitut Catal√† Internacional per la Pau,¬†Farid Samir Benavides, exviceministre de Just√≠cia colombi√†, i¬†Oriol Domingo, periodista, han compartit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, un col¬∑loqui en qu√® s'ha constatat que el proc√©s pacificador de Col√≤mbia est√† topant amb importants entrebancs pol√≠tics, al Congr√©s, en el govern del pa√≠s i en el clima preelectoral de cara a les presidencials i les legislatives del 2018. Benavides ha comentat que "la visita del pont√≠fex va ser molt important, amb la seva majoria cat√≤lica, perqu√® Francesc va arribar amb un missatge de reconciliaci√≥ i de suport al proc√©s de pau m√©s necessari ara que mai, ja que els partidaris de l'expresident √Ālvaro Uribe continuen torpedinant els aven√ßos que s'hi fan". Per la seva banda, Tica Font ha explicat que "la visita del Papa, en relaci√≥ amb la gent senzilla, va ser molt positiva pel seu gest d'acostar-se a la gent del carrer, en el sentit de la import√†ncia de donar-nos oportunitats entre tots, un missatge que fa molta falta quan la societat est√† tan dividida com ara a Col√≤mbia". Tamb√© ha destacat "les reunions que el Sant Pare va tenir amb bisbes i capellans perqu√®, en el moment de l'aplicaci√≥ d'aquests acords, l'Esgl√©sia m√©s oficial s'havia mantingut fins ara una mica al marge i no s'hi havia mullat gaire".

L'exviceministre de Col√≤mbia, en un altre moment, ha comentat tamb√© que, "un any despr√©s del refer√®ndum on va guanyar el NO al proc√©s, es va fer un acord parlamentari per√≤ ara el que passa √©s que no s'estan aplicant del tot els acords, amb discussions que frenen d'alguna manera el proc√©s". De cara a les eleccions, un dels candidats, Rafael Nieto, "ja ha anunciat que, si √©s elegit, assumir√† la possibilitat de tornar a la guerra, perqu√® diu que no li agraden els acords, cosa que √©s irresponsable perqu√® s√≥n acords de pa√≠s i d'Estat, no pas de govern o del president Juan Manuel Santos". Igualment Tica Font ha lamentat que "un dels perills que hi ha ara √©s que els acords no s'acabin implementant perqu√® es poden anar diluint de tal manera, en el Congr√©s o en el Tribunal Constitucional, que no tindran valor". Finalment, el periodista Oriol Domingo, que ha elogiat les mediacions per la pau a Col√≤mbia, ha traslladat l'exemple, salvant les difer√®ncies, al moment que viu Catalunya. "√Čs greu que aqu√≠ no s'acceptin mediacions quan hi ha un gran moviment democr√†tic pac√≠fic, mentre a Col√≤mbia s√≠ que s'ha fet fins i tot amb armes sobre la taula", ha assegurat.

La reintegració política de les FARC com un partit, la treva bilateral del govern amb l’ELN coincidint amb el viatge del pontífex i tot un procés de reconciliació que pot trobar encara importants entrebancs i dificultats han estat els eixos de la conversa.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 5 d'octubre.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET