ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: 'El Mirador' ha comptat aquest divendres amb Joan-Lluís Pérez Francesch, Josep Vila Abelló i Lluís Serra
SOCIETAT 
"La Constitució hauria de ser integradora de totes les sensibilitats"
Joan-Lluís Pérez Francesch diu, en el programa 'El Mirador de l'actualitat', que el que passa a Catalunya "és un dilema molt antic"
@IgnasiMiranda 06/10/2017

Llu√≠s Serra, secretari general de la Uni√≥ de Religiosos de Catalunya,¬†Joan-Llu√≠s P√©rez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Aut√≤noma, i¬†Josep Vila Abell√≥, fundador del Grup S√®nior del Col¬∑legi d'Economistes han coincidit en la idea que el di√†leg √©s imprescindible per refer els equilibris entre la llei vigent i les aspiracions democr√†tiques a Catalunya. Ha estat en el programa¬†El Mirador de l'actualitat, on P√©rez Francesch ha recordat que "√©s una q√ľesti√≥ molt antiga, amb dilemes entre els romans i els grecs". En aquesta l√≠nia, referint-se a Catalunya, ha afegit que "la democr√†cia constitucional √©s un sistema en qu√® les majories de cada moment estan sotmeses a unes normes r√≠gides que donen estabilitat, per√≤ aquesta norma que √©s la Constituci√≥ hauria de ser integradora de totes les sensibilitats, no pas excloent".¬†

Serra, per la seva banda, ha comentat que "les fronteres d'un pa√≠s o un Estat estan sovint formades per les cicatrius de la hist√≤ria" i que, actualment, "es poden refer o modificar fronteres votant, quan abans s'havia fet a trav√©s de guerres que van provocar milions de morts a tot el m√≥n". Tamb√© ha posat l'exemple del Qu√©bec i Esc√≤cia. I Josep Vila Abell√≥ ha lamentat que, "actualment a Catalunya, els poders s'han enva√Įt els uns als altres, quan haurien d'estar separats, i aix√≤ √©s un problema que mata els plantejaments de Montesquieu". L'economista ha afegit que "la llei √©s clara i, en canvi, all√≤ que diu el poble sovint √©s dif√≠cil de saber, tot i que, en el cas de Catalunya, el gran error ha estat no permetre un acord per votar, de manera pactada i tamb√© legal, cosa que no es va donar diumenge passat, l'1 d'octubre".

En aquesta edici√≥ del programa 'El Mirador de l'actualitat', s'han analitzat¬†les tensions i els desajustos entre la llei i la pol√≠tica, entre les idees lliures pr√≤pies de la llibertat i els l√≠mits que les democr√†cies sovint s‚Äôautoimposen en determinades q√ľestions que es consideren fonamentals.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 d'octubre.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET