EDITORIAL
Mercaders de la mort
Redacció 07/11/2017

Cada mes el papa Francesc protagonitza un vídeo breu (El vídeo del Papa) i llança un missatge al món amb la mirada posada en diversos temes d’actualitat com el diàleg interreligiós, l’acolliment als refugiats o els nens soldats. És una iniciativa valenta de la Xarxa Mundial d’Oració del Papa que assoleix gran difusió.

El del mes de juny passat era especialment colpidor, perquè presentava dos suposats dignataris, que després de signar un acord de pau, s’estrenyien les mans fins que començava a brollar-ne sang. Cal contextualitzar-lo: el missatge arribava poc després de la visita al Vaticà del president dels Estats Units, Donald Trump, al qual el Bisbe de Roma va regalar un medalló amb el símbol de la pau i li va demanar ser instrument de pau. Després de la trobada, Trump en el seu compte de Twitter, expressava les seves intencions pacificadores que després han quedat en bones intencions.

En el seu missatge el Papa afirma: «És una absurda contradicció parlar de pau, negociar la pau i alhora promoure o permetre el comerç d’armes. Qui parla de pau i afavoreix la guerra és un hipòcrita.» Francesc es referia amb força a la hipocresia dels governs a l’hora d’implicar-se per tal de cercar una solució: «Aquesta guerra d’allà, aquesta altra d’ençà, és de debò una guerra per problemes o és una guerra comercial per vendre armes en el comerç il·legal i perquè s’enriqueixin els mercaders de la mort?»

En el Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana, la nostra redactora Rosa María Jané recull, entre d’altres, la intervenció de Pere Ortega, autor de l’informe La bombolla de les armes i la indústria militar a Espanya, que assegura que el 4% del total de les exportacions de les armes mundial és espanyol. És una xifra important perquè exportem aproximadament 4.000 milions d’euros a l’any i ocupem el setè país en el rànquing mundial de venda d’armes. A més violem la llei, perquè estem venent armes a l’Aràbia Saudita, a Turquia, a l’Iran, a països que estan implicats en conflictes armats.

És cínic que s’invoqui repetidament la llei per resoldre conflictes interns mentre se segueix vulnerant en qüestions d’abast mundial.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET