La Jornada Ciutats per la Vida es viu aquest dijous en moltes ciutats del món; a Barcelona va ser dimarts
SOCIETAT 
"El procés d'abolició de la pena de mort avança raonablement bé"
En 'El Mirador de l'actualitat', coincideixen en aquesta anàlisi Xavier Vidal (Sant Egidi), Dani Vilaró (Amnistia) i Arcadi Oliveres
@IgnasiMiranda 29/11/2017

Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya, Xavier Vidal, responsable de Migracions de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, i Arcadi Oliveres, economista i activista per la justícia i la pau, han assegurat aquest dimecres, en el programa El Mirador de l'actualitat, que "el procés cap a l'abolició de la pena de mort avança raonablement bé". Han admès, això sí, que queda molta feina per fer. Vilaró ha comentat que "els Estats Units és un exemple de país que està reduint més l'aplicació de la pena capital, fins al punt que ja no forma part dels cinc més executors, que són la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i el Pakistan, que concentren aproximadament el 87 per cent de les execucions cada any". L'any 2016, van ser 3.117 en 55 països, segons l'informe d'Amnistia Internacional.

Vidal, per la seva banda, ha recordat la vulnerabilitat de l'opinió pública davant aquest càstig, perquè "poden sortir sovint sentiments de por, com va passar després dels atemptats de l'agost a Barcelona i Cambrils, que passen per demanar un retorn a aquesta pena". El representant de Sant Egidi ha defensat "anar més cap a la banda del perdó i la rehabilitació justa perquè, amb la pena de mort, fem les nostres societats més violentes". Arcadi Oliveres ha dit que sempre recordarà "la primera conferència" que ell va pronunciar, "precisament l'any 1974 sobre la pena de mort en el context de l'execució de Salvador Puig Antich i les últimes víctimes del franquisme". En un altre moment, l'activista i expresident de Justícia i Pau ha recordat que, més enllà de la pena capital, "hi ha execucions extrajudicials, disfressades amb la paraula abatut o altres".

La Coalició Mundial contra la Pena de Mort organitza un any més, per al 30 de novembre, la jornada Ciutats per la Vida, amb l’encesa simultània de monuments. La Comunitat de Sant Egidi i Amnistia Internacional, entre altres col•lectius, formen part d’aquesta campanya. La lluita contra un càstig irreversible té al darrere una història de dècades basada en la idea que la unió fa la força.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 29 de novembre

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET