EDITORIAL 
La pitjor plaga social
Redacció 12/12/2017

L’Advent també és temps de conversió i de reconciliació. Hi ha catòlics que a l’hora d’examinar la seva consciència es fixen solament en una mena de pecats però no se solen sentir al·ludits quan el mateix papa Francesc en denuncia d’altres formes. Quan sentim a parlar de corrupció, per exemple, sovint pensem que es refereixen a altres persones: els qui defrauden Hisenda o els qui promouen l’economia submergida. Pensem en els poderosos, en polítics o en funcionaris que ocupen diversos llocs de l’administració. És cert que hi ha països, trames o comportaments corruptes gravíssims que arriben a l’escàndol, però gairebé mai no reflexionem en la nostra participació, ni que sigui petita, en aquest pecat estructural.

Tot i que avui la segona preocupació dels espanyols continua sent la corrupció i el frau (13,1%), només per darrere de l’atur (37,7%), sembla que d’aquesta dimensió se’n parli poc en els mitjans o simplement s’utilitzi com a arma llancívola en període electoral i no s’acostumi a conceptuar com a pecat en parròquies, moviments i comunitats. Certament que hi ha moltes menes de corrupció i molts graus de responsabilitat, però hi ha pecats estructurals que no ens poden passar desapercebuts.

En el Primer Pla d’aquesta setmana, elaborat per la cap de redacció Carme Munté, es donen pautes per entendre que la corrupció és una transgressió molt més àmplia i amb molts més matisos que els que l’opinió comuna li sol atribuir. Segons el Dr. Antoni Babra, director del Seminari de Doctrina i Acció Social de l’Església (Sedase), són formes de corrupció: «Usurpar els béns dels altres, pagar salaris injustos, especular amb un valor per treure’n un profit privat, falsejar factures o xecs, practicar l’usura, l’extorsió, connivències delictives, suborns, l’abús privat de béns socials, els treballs en obres privades i públiques mal executats.» Diu que «tot això cau en el mal de la corrupció perquè trenca la rectitud de conducta adreçada al compliment de la justícia i del bé comú». La Dra. Begoña Román, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i secretària executiva d’Ethos Ramon Llull, apunta que «només som capaços de veure la corrupció de les grans elits polítiques i empresarials, mentre que per la nostra tradició picaresca ens sembla normal treure profit de les situacions: aprofitar-nos de les amistats per saltar-nos les llistes d’espera, contractar persones en negre, estalviar-nos certs impostos...». Fins i tot el fet d’actuar sistemàticament de manera egoista és una forma de corrupció. En aquest sentit, és important l’educació a casa, a l’escola i en els mitjans de comunicació. Cal preveure i combatre aquesta greu plaga social.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET