EDITORIAL 
Lliures per alliberar
Redacció 27/12/2017

Amb el bell lema «Lliures per alliberar», aquest 2018 els mercedaris celebren el vuitè centenari de la fundació del seu orde a Barcelona (1218) per Sant Pere Nolasc. La finalitat inicial era alliberar cristians captius dels musulmans, fins a donar la vida si calgués. D’aleshores ençà, l’orde de la Mercè s’ha estès arreu del món: és veritablement una aportació catalana universal. Aquesta commemoració és una ocasió per fer-ne memòria agraïda, però també per difondre i col·laborar amb l’«obra de mercè» (misericòrdia, caritat, ajut) que continua fent l’orde arreu del món.

El calendari de 2018 que s’adjunta a aquest número de Catalunya Cristiana és una obra conjunta de la basílica de la Mercè, la Fundació Obra Mercedària, el Centre de Pastoral Litúrgica, Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i el Club+Amics. Hi ha mesos dedicats a evocar la llarga història dels mercedaris i el rastre de bellesa que han deixat, però també n’hi ha per difondre la missió actual de l’orde: la redempció de les noves formes d’esclavitud, com les que viuen els presos, les famílies desestructurades i marginades, les dones maltractades i els infants sense recursos. Avui els padrins de l’orde mercedari ajuden activament a bastir projectes de desenvolupament a les comunitats i els voluntaris. Al calendari hi trobarem imatges del centre penitenciari La Joyita a Panamà, de la llar Santa María de Cervellón i del servei pastoral que els mercedaris fan al Centro de Detención Preventiva Zona 18, tot a Guatemala; del Seminari mercedari San Pedro Nolasco a Palmira (Veneçuela), de l’escola Nossa Senhora de Livramento a Maputo (Moçambic), del centre nutricional São Damaso, Xai-Xai, en aquell mateix país.

En el decurs de la història de l’Església, els ordes i les congregacions ens ajuden a fer memòria de la missió de cada batejat. Així doncs «lliures per alliberar» no és un lema exclusiu per als religiosos, sinó que cada batejat se l’hauria d’aplicar.

Que la Mare de Déu de la Mercè, patrona de l’arxidiòcesi de Barcelona i de la seva província eclesiàstica ens beneeixi a tots en aquest any que comença, als mercedaris i mercedàries i a tots els qui viuen qualsevol esclavatge, per tal que se’n vegin deslliurats.


Nota informativa
Per causes totalment alienes a nosaltres, molts subscriptors no heu rebut els darrers dos números de Catalunya Cristiana. Us demanem disculpes per les molèsties causades. Alhora, estem treballant perquè properament pugueu rebre els exemplars endarrerits i per evitar que això torni a succeir. Correos España, que és la responsable de la distribució del setmanari, ha argumentat saturació del servei a causa de la campanya electoral.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET