EDITORIAL 
Història i periodisme
Redacció 09/01/2018

El periodista Antoni Bassas (Barcelona, 1961) en rebre el prestigiós premi Josep Pla, pel seu assaig Bon dia, són les 8 —una crònica periodística dels catorze anys que va dirigir i va presentar El matí de Catalunya Ràdio, líder d’audiència— va declarar que amb aquest programa «de fet estava escrivint la historia col·lectiva d’un país que a poc a poc havia anat trobant la seva veu». En gran part és així: avui cal recórrer a les hemeroteques, als arxius sonors o d’imatges per reconstruir amb fidelitat la història immediata.

Catalunya Cristiana s’atansa al número 2.000 (21/01/2018) i als 40 anys de la seva fundació (2019). És obvi que els historiadors de l’Església contemporània al Principat i a les Illes hauran de consultar el nostre setmanari, com també els fulls dominicals (el de Barcelona és el més antic d’Europa). D’altra banda, és cert el que deia el Dr. Joan Bada, prestigiós professor d’Història de l’Església a la UB i a la Facultat de Teologia —finat recentment: cal una perspectiva de cinquanta anys per poder reconstruir amb fidelitat els fets. Però també ho és que avui els fets es precipiten amb una velocitat vertiginosa que, sovint, només registren els mitjans de comunicació.

El bisbe Joan Carrera acceptà de ser tertulià d’El matí de Catalunya Ràdio: valorava la professionalitat d’Antoni Bassas –home de conviccions cristianes. Des d’aquestes mateixes pàgines, l’any 2000 escrivia: «Han assolit molta ressonància, recentment unes reflexions del periodista Antoni Bassas sobre les homilies (...) Ho esmento com a indicador que el tema interessa més que no sembla i com a introducció a una proposta més per aquest any jubilar: millorar la celebració de les misses.» I quan Mons. Carrera morí l’any 2008, Bassas escrivia a catalunyareligio.cat: «Vaig tenir la sort de sovintejar-lo quan va acceptar ser tertulià d’El matí de Catalunya Ràdio. En una època en què molta gent de l’Església s’amaga quan se’ls demana una opinió (sobretot com més amunt han arribat), Carrera, tot i la mitra, no va dubtar a baixar a l’arena de la ràdio matutina (...) li dolia que a Catalunya s’hagués estès “la desconsideració de la fe cristiana”. Perquè una de les seves dèries era normalitzar el diàleg entre diferents.»

Des de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel felicitem Antoni Bassas per aquest reconeixement periodístic i, probablement, històric.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET