EDITORIAL Foto: Mingo
Església per al treball digne
Redacció 06/02/2018

Quan en alguns sectors de l’Església parlem de món obrer sorgeix la veu que diu que aquesta és una categoria depassada. No és així: el món obrer continua existint; encara que adopti altres rostres, les dificultats que travessa persisteixen. El sacerdot belga Joseph Cardijn (1882-1967), que va treballar tant pel compromís social de l'Església en el món obrer a començaments del segle XX, sostenia que un treballador val més que tot l’or del món, un valor que Déu mateix li ha concedit. El bisbe Joan Carrera, que l’admirava, deia que Cardijn en el seu temps escandalitzava el seu entorn eclesial, perquè «anava a trobar els joves del carrer i els proposava directament de transformar la seva vida segons l’Evangeli. Així va suscitar apòstols» (Ara mateix, 2002). Avui el cardenal Joseph Cardijn està en procés de beatificació. 

El papa Francesc afirma que «la persona floreix en el treball, realitza la seva vida, és la forma comuna de cooperar amb Déu en la perfecció de la creació». No obstant això, actualment hi ha al nostre país indicatius que mostren la preocupant precarietat de les condicions laborals: la taxa d’atur continua sent molt elevada per a un país industrialitzat i desenvolupat, l’elevada temporalitat i alhora, l’escassa durada en els contractes, fan que Espanya es trobi entre els deu països amb els pitjors indicadors de qualitat d’una ocupació que proporcioni suficients hores de treball remunerat i uns ingressos adients. La precarietat laboral provoca que apareguin altres tipus d’exclusions socials (sanitària, educativa, política, cultural, identitària...) i, en conseqüència, un augment de la pobresa. En aquest sentit, fem nostres les conclusions de l'Informe de la Taula del Tercer Sector: Ocupació de qualitat: resposta al fenomen dels treballadors pobres

El director del departament de Pastoral Obrera de la CEE, Juan Fernández de la Cueva, en una entrevista en aquest número que teniu a les mans, opina que «si la dimensió social de la fe ocupés la importància que mereix en la dimensió litúrgica o catequètica i s’entrecreuessin entre si, el treball no es valoraria com un apèndix en la moral de l’Església». 

Celebrem iniciatives com la d'Església pel Treball Decent i fem vots perquè la pastoral obrera, la sensibilitat per les condicions del treball i la denúncia i la proposta, com recentment ha fet Càritas diocesana de Barcelona, siguin més presents en les nostres comunitats.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET