EDITORIAL Foto: Joan Guerrero
90 anys del bisbe Casaldàliga
Redacció 13/02/2018

El «Primer Pla» d’aquest número de CC està dedicat al bisbe claretià Pere Casaldàliga (Balsareny, 1928) amb motiu del seu norantè aniversari. Un testimoni recent afirmava que és impressionant com porta el seu Parkinson avançat: parla amb dificultat, però amb els seus ulls blaus no es perd detall, no es queixa i accepta les seves limitacions d’una manera admirable. Pere Casaldàliga va marxar l’any 1968 cap al Brasil per fundar-hi una missió claretiana. Tres anys després va ser nomenat bisbe de la Prelatura de São Félix: el seu bàcul fou un rem, la seva mitra, un barret camperol brasiler, el seu anell, de fusta de tucum. Des d’aleshores el bisbe no ha tornat a Catalunya. I malgrat això, els lligams que l’uneixen amb la nostra terra són profunds. El seu compromís amb les comunitats indígenes i l’Església popular a l’Amazònia l’han convertit en un símbol de la denúncia profètica, aquella que hauríem d’exercitar molt més tots els batejats. Casaldàliga sempre ha viscut entre la gent, humilment. A més, és un poeta místic: els seus poemes ens commouen i ens renoven; és poesia per a l’acció. 

En repetides ocasions, Casaldàliga ha dit que el papa Francesc és un do de Déu per a l’Església. Va gaudir amb la lectura de la Laudato Si, i es va quedar amb l’expressió d’«ecologia integral» perquè no és una pura defensa de la terra, sinó de la terra unida als exclosos del sistema. 

El periodista José Manuel Vidal, a través del portal Religiondigital, ha demanat al Papa que feliciti el bisbe Casaldàliga amb motiu del seu aniversari. De fet, Francesc ja s’ha interessat per Pere. Li va enviar una salutació per mitjà d’un religiós agustí, el P. Paulo Gabriel, que li va dir que havia estat catorze anys amb Casaldàliga. Francesc li respongué: «Digui-li que el porto al cor.» El 2014 el Papa va rebre amb interès una còpia de la minisèrie Descalç sobre la terra vermella de mans del director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, i de l’autor de la novel·la homònima, Francesc Escribano, centrada en la vida del bisbe català. De fet, Francesc, el Papa de les perifèries existencials, des de la seva elecció, fa cinc anys, tampoc no ha tornat a la seva Argentina nadiua, però n’ha mantingut vius els lligams. 

Des de Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i el Club+Amics, felicitem cordialment el bisbe Pere Casaldàliga i li fem arribar el testimoni de la nostra admiració i de la nostra pregària agraïda. Aquest «Primer Pla», vol ser, envers la seva figura, forta en la feblesa, un senzill homenatge.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET