El dejuni i la salut corporal estan clarament lligades a l'espiritualitat i la interioritat de la persona
ESGLÉSIA MÓN 
Connexions quaresmals entre "transformació espiritual i corporal"
En 'El Mirador' Josep Martí Bonet, Joan Obach i David Moreno enriqueixen els diversos vessants de la pregària, el dejuni i l'almoina
@IgnasiMiranda 14/02/2018

Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i delegat diocesà de Patrimoni, Joan Obach, delegat de Litúrgia de l'Arquebisbat de Barcelona, i David Moreno, membre fundador de l'associació Ayuno y Salud, han destacat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la connexió entre les dimensions humana i espiritual de la Quaresma amb les seves privacions, dejunis i interioritat. Obach ha comentat el sentit del primer dia d'aquest temps fort, per recordar que "la cendra, que prové de la crema dels palmons del dia de Rams de l’any anterior, ens recorda que venim de la pols i ens convertirem novament en pols". Des de la visió litúrgica, ha afegit que "aquests 40 dies es caracteritzen per una austeritat, amb la música més suau, l'absència de flors l’altar, el color morat i molta sobrietat en les lectures".
 
Martí Bonet ha destacat que la Quaresma "són 40 dies en què recordem les vivències de Jesucrist i fem dejuni i abstinència per assemblar-nos a ell, tot sintetitzat en la pregària pels altres, la caritat per convertir les privacions en solidaritat als necessitats i el mateix dejuni amb les privacions". Igualment el canonge ha assegurat que "el més important és l’actitud personal, més que no pas les normes". En aquesta línia, ha assegurat que no menjar o prescindir de la carn alguns dies "té també un sentit de sacrifici".

I per la seva banda, David Moreno ha presentat Ayuno y Salud com "una associació que fa propostes de dejuni a grups de persones per buscar els beneficis que pot tenir el fet de no menjar". En aquesta línia, ha recordat que "dejunar és una pràctica mil·lenària que fan seva diverses religions". Moreno ha destacat, a més, que "allò que passa a nivell fisiològic són comportaments que ens donen pau interior, de manera propera a l’espiritualitat". També ha recordat que "el dejuni fa que ens sentim més a prop de Déu, perquè la purificació espiritual es troba també en el dejuni del cos, cosa que repercuteix també en la salut física de la persona". I pel que fa a les metodologies, David Moreno ha dit que la seva associació fa els dejunis a base de sucs de fruites i brous vegetals, combinats amb una convivència amb el món natural.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET