ESGLÉSIA CATALUNYA 
L'església de Riudoms estrena les quatre campanes
Finalitzen les obres de recuperació de les campanes de la parròquia de Sant Jaume
Redacció 21/02/2018

L’església de Sant Jaume, de Riudoms, va estrenar el passat 11 de febrer el toc de les quatre noves campanes, que feia més de 30 anys que no se sentien.

Les obres de recuperació, que finalment han tingut un cost de 20.000 euros, han fet possible que ara es pugui sentir el toc de totes quatre alhora, i també han servit per millorar el so i absorbir les vibracions.

El rector de la parròquia, Mn. Josep Mateu, va ser l’encarregat de dirigir l’acte d’inauguració, que va començar amb una missa d’acció de gràcies i va acabar amb una benedicció i inauguració de la recuperació dels tocs de les quatre campanes.

Durant l’acte, Josep Mateu va explicar la importància d’aquesta recuperació, manifestant que “les campanes són una cosa de la parròquia, però que també tenen un significat per a tot Riudoms”, i va afegir que “el toc de campanes és un tret identitari dels pobles”.

Cada campana, un anunci

El toc individual o combinat de cadascuna d’elles servirà per anunciar moments importants de la vida de la parròquia i del poble.

És per això que cada campana té un nom propi  i una utilitat diferenciada. La ‘Jacoba’, la principal, anuncia les hores i s’utilitza també per a les defuncions. La segona, la ‘Sebastiana’, s’utilitza en la missa diària, i també a l’Àngelus. La ‘Inmaculada’ només s’utilitza durant la consagració de l’eucaristia, i la ‘Bonaventura’ marca els quarts, la missa dominical i el volteig final de l’Àngelus.  

Hi ha un cas especial en el què tocaran totes quatre campanes alhora, que serà en els moments més festius del poble.

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET