EDITORIAL 
La dona, protagonista
Redacció 27/02/2018

La dona és protagonista en aquest número de Catalunya Cristiana. Llevat dels col·laboradors habituals, tots els altres són dones. El setmanari reflecteix una evidència fàcilment constatable: la presència majoritària de la dona en l’Església. Molts ens planyem que aquesta major presència, que no és d’ara, no hagi tingut una correspondència proporcional amb els llocs de responsabilitat eclesial que se’ls confia. Aquesta és una tendència que va canviant lentament però que encara ha de vèncer moltes inèrcies.

Pau VI va declarar doctores de l’Església les primeres dones: Teresa de Jesús i Caterina de Siena (1970). Joan Pau II hi afegí Teresa de Lisieux (1997), i Benet XVI Hildegarda de Bingen (2012). Aquell mateix any, sota el pontificat del papa Ratzinger, L’Osservatore Romano va llançar un suplement: Donne, Chiesa, Mondo (dona, església, món) que continua en l’actualitat i que ha tractat temes tan interessants com Dona i ciència, El poder simbòlic del cos de la dona, La dona i l’islam, Ortodoxes, protestants, etc. El dirigeix Lucetta Scaraffia, professora d’Història contemporània a la Universitat La Sapienza de Roma, que s’ha ocupat especialment de la història de les dones i la història religiosa, amb una especial atenció a les peculiaritats de la religiositat femenina. Scaraffia ha explicat que el papa Francesc sap parlar a les dones, no les tem, les mira als ulls i les escolta. Francesc va felicitar personalment Lucetta pels temes de fons que aborda en aquest suplement. Cada mes el publica en castellà Vida Nueva. Carme Munté, cap de redacció del nostre setmanari, recull les opinions de Scaraffia en aquest número.

La bibliografia recent sobre les dones i l’Evangeli és abundant. Destaquem la recent obra d’Enzo Bianchi: Jesús y las mujeres: una insólita visión del mundo femenino a través de las palabras de Jesús. Bianchi és assagista, monjo laic, prior de la comunitat de Bose que compta amb prop de noranta membres entre germans i germanes de sis nacionalitats. Subratllem també el llibre Una Iglesia con rostro de mujer, de Dolores Jara, carmelita missionera que, resseguint les petjades del beat Francesc Palau, mostra un nou rostre femení de l’Església, fresc i atractiu: la dona amb la seva corporeïtat esdevé un lloc privilegiat per expressar el misteri de l’Església comunió.

També entre nosaltres les dones van assumint responsabilitats eclesials a les cúries diocesanes, en delegacions, en moviments i al capdavant de parròquies sense preveres, però cal encara una conversió a totes les instàncies. Un altre motiu de reflexió quaresmal.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET