CULTURA Foto: Agustí Codinach
Una vida entregada a les missions
El Museu de Cultures del Món de Barcelona inaugura una exposició dedicada als caputxins catalans a l'Amazònia
Macià Grau  07/03/2018

El dijous 1 de març es va inaugurar al Museu de Cultures del Món de Barcelona una nova exposició dedicada als caputxins catalans que van anar a fer missions a l’Amazònia a principis del segle XX.

A la presentació hi van participar Josep Fornés, director del Museu de les Cultures; Amadeu Carbó, especialista en cultura popular, i fra Valentí Serra, director del Museu Etnogràfic Missional de Sarrià i arxiver dels caputxins.

Precisament aquest últim és l’artífex de l’exposició, ja que tots els objectes exposats han sortit del magatzem del Museu Etnogràfic Missional de Sarrià. La mostra exposada, que es podrà visitar fins al 24 de juny, consta de diverses peces fetes per membres de la tribu dels Tikuna, la tribu on els caputxins van desenvolupar la seva tasca missional.

Aquestes obres tenen una particularitat especial, i és que estan fetes amb materials completament naturals, que els indígenes extreien del seu entorn. El doctor en història fra Valentí Serra així ho va explicar a la presentació: “La majora de peces són pintures damunt escorça vegetal i l’indi només ho pigmenta amb fruites diverses.”

 

Catazònia, un lloc per reflexionar

L’exposició, que rep el nom de Catazònia, és un clar homenatge a tots els missioners caputxins catalans que van deixar-ho tot per anar a estudiar els pobles d’Amèrica, i no només evangelitzar-los, sinó com va dir Josep Fornés, “salvar els seus mots, la família i les tradicions”.

Precisament d’aquesta tasca, no tan evangelitzadora sinó més antropològica, en van fer especial esment els conferenciants, que van voler recordar que els missioners van ser els responsables de fer els primers diccionaris de la llengua dels Tikuna i van recollir material per estudiar-ne la religió i els costums.

Els missioners no van anar a treure la cultura i a imposar-ne una altra”. Així de clar ho va dir el director del museu, per demostrar que molts dels prejudicis que envolten les missions estan completament allunyats de la realitat. És per aquest motiu que el museu ha inaugurat aquesta exposició, perquè reflexionem i ens adonem de la importància que van tenir els frares caputxins per a les tribus indígenes, fins al punt que alguns es van jugar la vida per defensar el seu poble. 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET