ARQUEBISBAT DE BARCELONA 
Inauguració de l’orgue restaurat de Sant Just i Pastor
La basílica recupera un orgue que va ser construït el 1906 però que té elements de fins al segle XVII
Macià Grau  13/03/2018

La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 de març per acollir la benedicció de la restauració del seu orgue. L’instrument, que és un dels pocs que van sobreviure a la guerra civil i era l’únic que encara no s’havia restaurat, és el darrer esglaó d’una llarguíssima tradició d’orgues a Sant Just que va començar l’any 1495.

L’acte de benedicció el va presidir el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i va comptar amb una actuació de l’organista P. Jordi-Agustí Piqué, que va mostrar a tots els assistents el so de l’orgue restaurat.

Una de les peculiaritats d’aquest instrument que mereixen una atenció especial és la seva configuració, ja que tot i ser construït per Miquel Beltran el 1906, té elements dels orgues anteriors de la basílica, que daten del segle XVII. Així doncs, l’orgue és el fruit d’un procés de segles en el qual han participat grans mestres de l’orgueneria catalana, que han adaptat l’instrument a les necessitats litúrgiques i culturals de cada època.

 

Una restauració de més de 10 anys

L’estat de l’orgue abans de la restauració era un cúmul de disfuncions, des de fuites i traspassos d’aire fins al desafinament d’algunes notes, a causa de les condicions ambientals extremes com les goteres al sostre i l’acció dels corcs. És per això que l’any 2008 es va decidir recuperar l’orgue, de la mà de l’orguener Joan Carles Castro. Per motius de salut però, no va poder continuar la seva tasca i les obres van quedar paralitzades fins que el 2016 el rector de la Basílica Mn. Armand Puig i Tàrrech va donar un gran impuls a la restauració, que ha finalitzat amb la seva inauguració aquest dissabte.

El treball final d’aquests dos anys l’ha realitzat el taller Blancafort de Collbató sota la direcció del mestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’han respectat  els elements i tècniques de l’època.

Durant aquests anys s’ha descobert que moltes peces sobrepassaven les pitjors previsions, i això ha fet que la tasca del taller fos encara més difícil, tot i que finalment s’han anat superat els problemes a mesura que avançava el muntatge. Un exemple és el dels tubs de fusta, que presentaven un gran nombre d’esquerdes, i que van necessitar una intervenció i un ajust en profunditat.  

L’orgue restaurat tornarà a sonar el proper diumenge 18 de març, de la mà de l’organista Bernat Bailbé, organista titular de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i de Juan de la Rubia, organista titular de la Sagrada Família. El primer actuarà a les 12.30, mentre que el segon ho farà a la tarda, a les 19.00.

 

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET