El programa 'El Mirador' ha analitzat aquest dilluns la victòria de Putin i el desencontre Rússia-Occident
SOCIETAT 
"L'enfrontament Londres-Moscou afavoreix Putin i també May"
Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, coincideix en això amb Teresa Carreras i Alexander Golovin
@IgnasiMiranda 19/03/2018

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Alexander Golovin, analista internacional i membre del grup Catalans Lliures, han coincidit aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat,  a l'hora d'expressar dubtes sobre la netedat en la victòria de Vladimir Putin aquest diumenge a les eleccions presidencials a Rússia. Carreras ha comentat que "és difícil demostrar si Vladimir Putin ha guanyat de manera fraudulenta aquest diumenge". Ferrer ha destacat que "l'important és el dia a dia polític de Rússia, on el poder no afavoreix gens una oposició", i ha recordat que "el principal candidat opositor ja no es va presentar perquè no li ho van permetre". Com a clau principal per entendre el triomf de Putin, ha destacat el fet que, "després dels anys de Boris Ieltsin, en què l'orgull patriòtic rus havia decaigut, el president actual és considerat, entre molts ciutadans, un mal menor o un governant que dona estabilitat". Golovin ha dit que "les eleccions, en general, són netes, tot i alguns casos concrets", alhora que ha admès que "Putin ha hagut de derrotar sobretot l'abstenció, i ho ha fet amb la seva victòria més gran de tota la història".

Sobre el conflicte diplomàtic obert entre el Regne Unit i Rússia arran de l’atac amb enverinament a l’espia rus Sergei Skripal i la seva filla, comès amb gas nerviós de producció russa el 4 de març a la ciutat anglesa de Salisbury, Golovin ha explicat que "el Regne Unit acusa Rússia de fer servir un producte especial, que Moscou hauria haver destruït, per assassinar un exespia rus que era a la Gran Bretanya, situació davant la qual el govern de Putin reclama que se li digui quin producte és per poder verificar-ho, una petició a la qual alhora Londres no hi respon". Ferrer, a més, ha assegurat que "de fet l'incident ja li va bé també a la primera ministra britànica, Theresa May, fins ara en hores baixes pel Brexit i la seva política, com també lògicament a Putin". En aquesta línia, ha lamentat "la trista figura que fa la Unió Europea, que no ha expressat el suport a la protesta de Londres fins a aquest dilluns a la tarda, quan dies abans el govern britànic havia trobat aliats a través d'estats d'Europa".

El president del Consell Català del Moviment Europeu, com també Teresa Carreras, ha comentat que "una confrontació amb Rússia, que potser vol Putin, no interessa ja no només per la possibilitat d'un conflicte armat, sinó perquè Rússia és un gran subministrador d'energia a Europa". Golovin ha explicat, en un altre moment, que "no es pot esperar que Rússia tingui un sistema democràtic com el nostre, quan no ha tingut mai una democràcia i la primera és aquesta". A tot això, segons l'analista, cal afegir que "Moscou es pren com una agressió qualsevol observació externa sobre democràcia, cosa que afavoreix el vot a Putin".

E
s pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 19 de març.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET