EDITORIAL 
Animalisme
Redacció 20/03/2018

El Primer Pla d’aquest Catalunya Cristiana presenta un tema de molta actualitat: el debat obert que hi ha avui al voltant dels animals. D’una banda, es posa en relleu que són éssers vius, creats per Déu, que Francesc d’Assís els anomenava germans, que els humans n’hem de tenir una cura específica, que l’Església els beneeix per Sant Antoni i que resta obert el debat de si també aniran al cel. D’altra banda, avui som testimonis de les exageracions en la seva cura, el capteniment de les persones que semblen prioritzar l’estima envers els animals per sobre de familiars o amics, la ridiculesa dels sofisticats serveis per als animals domèstics, i, fins i tot, el debat de canviar la llei per fixar règim de visites de les mascotes després d’un divorci. Les curses de braus i tot el que signifiqui maltractament de les bèsties és objecte d’una encesa polèmica i hi ha tot un moviment animalista que cal analitzar amb cura i respecte, vetllant, però, d’evitar caure en la ideologia.

El fet que l’ésser humà hagi estat encimbellat com a rei de la Creació no ens ha de fer oblidar la importància dels animals: estar atents al seu capteniment, a les seves reaccions, valorar la seva fidelitat, la seva mansuetud, la cura sol·lícita de les seves cries, ens pot fer entendre millor la condició humana i pot esdevenir un estímul i un motiu de reflexió. Les propietats terapèutiques d’animals com gossos i cavalls, l’ajut que proporcionen a persones amb trastorns… són altres exemples a valorar.

Jesús empra la imatge dels ocells del Cel per subratllar la Providència de Déu. Ell, assenyalat com l’anyell de Déu, recomanà la candidesa dels coloms i usà la imatge del cant del gall per predir les negacions de Pere. I la seva elecció d’un pollí fill de somera per entrar a la Ciutat Santa de Jerusalem no és improvisada. El doctor Isidre Gomà, insigne biblista, donava gran importància a aquesta paràbola en moviment i deia, amb humor transcendental, que a l’Església no entendríem veritablement el servei fins que els seus dignataris no muntessin un ase. Afirmava que el ruc és un animal molt intel·ligent i que els qui usaven el seu nom per titllar-ne un altre de curt no sabien què es deien. Col·leccionava imatges i postals amb burrets i, amb humor transcendental, es va fer retratar amb sotana, agenollat, amb un llibre obert davant d’un burro amb ulleres.

Lloem el Senyor pels animals.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET