En el programa 'El Mirador', hem analitzat els nous enfrontaments d'aquest divendres a Gaza
SOCIETAT 
Terra Santa: entre "la responsabilitat de Hamàs" i "l'abús d'Israel"
Dia negre (7 palestins morts i 700 ferits) en què Toni Florido, Mohamed Said i Teresa Carreras discrepen sobre les raons d'uns i altres
@IgnasiMiranda 06/04/2018

Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, iTeresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, han participat aquest divendres en el programa El Mirador de l'actualitat, que ha dedicat uns minuts inicials a comentar la situació de llibertat per a Carles Puigdemont i la possibilitat d'una nova investidura imminent. En una segona part, els participants han debatut sobre la  la nova crisi, amb greu enfrontament, entre Israel i Palestina després de la mort violenta de 18 palestins el Divendres Sant i una nova onada d'accions que han provocat aquest mateix divendres almenys 5 morts i 700 ferits. Florido ha admès que "la situació és molt lamentable, en un conflicte enquistat", però ha assegurat que no sap "quines són les motivacions de Hamas quan fa ús de la població civil per desafiar Israel, la seguretat del qual és posada en qüestió". En aquesta línia, ha lamentat que "les crides a investigar Israel i el seu èxit obliden sempre la responsabilitat de Hamàs, que aprofita, a més, unes festes, el Pesàkh jueu i la Pasqua cristiana, per atacar".

Mohamed Said ha recordat que "Israel és  l'únic estat del món que no té les seves fronteres reconegudes internacionalment". A més de denúnciar el que ha qualificat "d'abús d'Israel", ha dit que "la marxa del retorn és un dret de la població palestina, que ha vist trepitjats els seus drets des de l'any 1948". En aquesta línia, ha comentat que "els palestins tenen dret a manifestar-se davant les constants negatives d'Israel des de fa 70 anys, temps en què no aplica cap de les resolucions de les Nacions Unides, que són moltes". Per la seva banda, Teresa Carreras ha qualificat els 70 anys de guerra de "vergonya per a tot el món i fracàs de la comunitat internacional i les seves institucions". La periodista, a més, ha criticat "els comentaris fets aquests dies pel representant de Nacions Unides per al Pròxim Orient, Nickolay Mladenov, que ha instat l'exèrcit israelià a la màxima moderació i els palestins, a evitar la ficció, unes declaracions horribles i molt pobres". Com a alternativa, ha dit que "caldria actuar més internacionalment i posar les dues parts en una taula per dialogar i negociar".

D'altra banda, al principi del col·loqui, els tres participants en el programa han analitzat han coincidit a l'hora de valorar la nova situació de llibertat que viu Carles Puigdemont, des d'aquest divendres al matí, com un èxit de la seva defensa. També han destacat la importància que es formi aviat un govern a Catalunya.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 d'abril.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET