CULTURA 
Un tresor de saviesa popular
Fra Valentí Serra presenta “El Huerto Medicinal, sabiduría capuchina de la A a la Z”
Macià Grau 18/04/2018

La seu de Pompeia-Grups de Barcelona (Riera de Sant Miquel núm. 1) ha acollit aquest dimarts 17 d’abril la presentació del llibre “El Huerto Medicinal, sabiduría capuchina de la A a la Z” (Mediterrània), escrit pel caputxí fra Valentí Serra de Manresa.

El llibre és un recull del coneixement de l’horticultura i la terapèutica caputxines, que el mateix fra Valentí ha anat recopilant durant mes de 20 anys, i que finalment ens permet conèixer quines són les principals verdures i hortalisses que cultivaven els caputxins i quins són els seus efectes terapèutics.

El recull també inclou una antologia dels principals “remeis caputxins”, amb les receptes de com preparar-los, fet que el converteix gairebé en un diccionari de medicina popular, tal com ha explicat l’autor a la presentació: “Hem intentat donar una visió enciclopèdica, de manera ordenada i amb un índex temàtic.”

Una presentació mediàtica

La temàtica del llibre ha tingut una gran repercussió mediàtica, que ha fet que molts mitjans de comunicació s’interessin pels remeis caputxins que recull fra Valentí. Es per aquest motiu que la presentació ha generat una gran expectació entre el públic, que hi ha assistit en massa per conèixer els secrets de l’agricultura caputxina i els seus remeis.

L’acte l’ha dirigit Amadeu Carbó, especialista en cultura popular, que ha tingut paraules d’agraïment a l’autor: “És un llibre editat acuradament, fet amb amor, i molt atractiu als ulls i a l’ànima.” Carbó ha estat l’encarregat també de demanar a fra Valentí que expliqués als assistents alguns dels remeis caputxins, que, segons el frare caputxí, “són una bona alternativa als xarops i les medicines sintètiques”. 

Mònica Estruc, directora de l’Editorial Mediterrània, ha tancat l’acte de presentació animant  tots els assistents a comprar un exemplar, a la mateixa vegada que ha reconegut el gran esforç de fra Valentí a l’hora de recopilar tanta informació: “El llibre és el resultat de 20 anys de recopilació. N’estem molt satisfets, i esperem que arribi com a més cases millor, perquè és pedagògic i divulgatiu.”

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET