EDITORIAL 
La cultura del llibre
Redacció 24/04/2018

Les festes dels patrons de Catalunya —Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat— se celebren a la primavera només amb quatre dies de diferència i unides per un mateix rerefons espiritual, cultural, patriòtic i popular.

El 20 de setembre del 1931, a Montserrat, es va celebrar una Diada destinada a palesar la cultura montserratina del llibre i a divulgar l’activitat desplegada pels monjos en la reconstrucció de la biblioteca. Es muntà una magnífica exposició bibliogràfica al claustre romànic que tingué un gran ressò popular. El P. Anselm M. Albareda va fer una important conferència titulada El llibre a Montserrat (del segle XI al segle XX). Amb aquesta avinentesa, l’aleshores rector de la Universitat de Barcelona, Jaume Serra Hunter, escrivia a l’abat Marcet: «Procurem despertar el sentit espiritual de la vida, que és la gran manera de fer-nos dignes de Catalunya. Una Diada del Llibre té sempre aquell significat.»

Despertar el sentit espiritual de la vida mitjançant la cultura. Heus ací un repte vigent. Uns anys abans, el 1923, un llibreter valencià establert a Barcelona, Vicente Clavel, havia tret els llibres al carrer per vendre’ls. Fins al 1926 la Diada no es va fer oficial. De 1926 a 1930 es va celebrar el 7 d’octubre, festivitat de la Mare de Déu del Roser (deu ser aquest l’origen de les roses?) com que la data s’esqueia en ple començament de curs acadèmic, moment de molta feina a les llibreries, el gremi de llibreters va decidir cercar-ne una altra i va pensar a commemorar el dia de l’enterrament de Miguel de Cervantes (23 d’abril del 1616). El 23 d’abril també coincideix amb la mort d’altres autors reconeguts com Shakespeare, Garcilaso de la Vega i Josep Pla i és molt a prop de la Moreneta.

Enguany s’escauen també cent anys de l’aparició d’Analecta Montserratensia, revista aperiòdica sobre la història de Montserrat que el P. Albareda dirigí i animà des del primer moment. Tot i que el primer volum porta la data 1917, veié la llum el 1918. Una exposició sobre aquest català universal es pot veure fins al 30 d’aquest mes a la porteria de l’abadia Montserratina.

El Dr. Torras i Bages, en la visita espiritual a la Mare de Déu de Montserrat —la Rosa d’abril— li demana que no es desfaci el poble que Ella espiritualment va engendrar. La força de la cultura en diàleg amb la fe, ajuda molt a aquesta cohesió.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET