ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: El nou president cubà, Miguel Díaz-Canel, obre una nova etapa entre dubtes i esperança
SOCIETAT 
Carlos Payá: "El canvi a Cuba és només nominal; cal anar a l'arrel"
El coordinador del Moviment Cristià d’Alliberament ha analitzat la situació a l'illa, en 'El Mirador', amb Jordi Verdaguer i Lluís Sols
@IgnasiMiranda 25/04/2018

Carlos Pay√°, coordinador a Espanya del Moviment Cristi√† d‚ÄôAlliberament de Cuba,¬†Jordi Verdaguer, advocat i coneixedor de la societat cubana, i¬†Llu√≠s Sols, col¬∑laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Just√≠cia, han analitzat aquest dimecres la situaci√≥ a Cuba en un moment hist√≤ric, amb la designaci√≥ del nou president, Miguel D√≠az-Canel. Pay√°, germ√† del desaparegut Oswaldo Pay√°, ha assegurat que "el canvi nom√©s √©s nominal" i que "aix√≤ no canvia res, perqu√® cal anar a l'arrel del problema, que √©s el fet que es tracta d'una designaci√≥ per part d'uns diputats que no s√≥n elegits per ning√ļ". En aquesta l√≠nia, ha recordat que "a Cuba no hi ha eleccions, sin√≥ unes votacions de candidats designats pel r√®gim al seu gust". Sobre el Projecte Varela, proposta de canvi democr√†tic des de dintre de Cuba, el dirigent cub√† ha explicat que "hi ha una proposta anomenada 'Un cub√† un vot', que vol canviar el sistema de votaci√≥". Finalment Carlos Pay√° ha qualificat el nou president D√≠az-Canel de "gris i poc influent pol√≠ticament, perqu√® ja ha dit que consultar√† les grans decisions amb Ra√ļl Castro". Igualment ha denunciat que "el president del Moviment Cristi√† d'Alliberament, Eduardo Cardet, est√† empresonat injustament per les seves idees".

Per la seva banda, Jordi Verdaguer ha destacat que "el poble cub√† √©s culte i intel¬∑ligent, cada cop amb m√©s acc√©s a Internet", i ha comentat que recentment ha pogut "presentar un llibre publicat per una associaci√≥ d'escriptors cubana". Ha mostrat la seva esperan√ßa en Miguel D√≠az Canel, que ha definit com "un home preparat en una illa que vol reformes, i aix√≤ es produir√†". Llu√≠s Sols ha assegurat que "tots els pa√Įsos que s√≥n dictadures han de convertir-se un dia en democr√†cia, gr√†cies a la lluita dels qui ho intenten, i aix√≤ a Cuba, a la Xina, a l'Ar√†bia Saudita o a qualsevol lloc". Dit aix√≤, el col¬∑laborador de Cristianisme i Just√≠cia ha aclarit que "Cuba ha tingut una deriva dictatorial per independitzar-se dels Estats Units, cosa que no √©s desitjable per√≤ ha estat aix√≠".

Les discrep√†ncies m√©s importants, sobretot entre Carlos Pay√° i Jordi Verdaguer. Pay√° ha lamentat que el r√®gim "continua reprimint els qui demanen la llibertat de presos pol√≠tics com ara Eduardo Cardet", i ha defensat que "es desamericanitzi la q√ľesti√≥ cubana, perqu√® els Estats Units no s√≥n els primers culpables del problema, per√≤ no tenen tampoc la soluci√≥". Verdaguer, en canvi, ha dit que¬†√©s dif√≠cil articular canvis profunds perqu√®, entre altres coses, "molts cubans estimen la Revoluci√≥, perqu√® entenen que els va portar cultura i prosperitat, i no tenen un estat d'opini√≥ essencialment contrari al sistema actual". Davant aquest argument, Pay√° ha dit amb contund√®ncia que "els comit√®s de Defensa de la Revoluci√≥ continuen existint i pressionant la poblaci√≥".

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 25 d'abrilÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET