ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: El 70è aniversari d'Israel com a Estat ha estat notícia aquests dies
SOCIETAT 
"El conflicte Israel-Palestina és el gran fracàs internacional"
Teresa Carreras q√ľestiona l'origen de l'Estat hebreu, Toni Florido recorda que "va ser un consens" i Oriol Domingo reparteix culpes
@IgnasiMiranda 26/04/2018

Toni Florido, president de l‚ÄôAssociaci√≥ Catalana d‚ÄôAmics d‚ÄôIsrael, Teresa Carreras, membre de la Junta de l‚ÄôAssociaci√≥ de Periodistes Europeus a Catalunya, i el tamb√© periodista Oriol Domingo han coincidit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, davant la necessitat que Israel i Palestina acordin l'acceptaci√≥ dels dos estats tal com es va establir internacionalment l'abril de 1948, ara fa tot just 70 anys. Carreras ha destacat que "el conflicte d'Israel i Palestina √©s el frac√†s m√©s gran de les relacions internacionals". En aquesta l√≠nia, ha afegit que "no √©s gaire positiu que l'estat hebreu nom√©s hagi signat la pau amb Egipte i Jord√†nia". La periodista ha concl√≤s que "Israel com a Estat hauria de deixar de mostrar-se tan poc pac√≠fic i tan agressiu", alhora que ha aclarit que "l'opini√≥ p√ļblica del m√≥n no ha estat capa√ß, aquests 70 anys, de deslligar la societat israeliana dels diferents governs que ha tingut el pa√≠s".

Per la seva banda, Oriol Domingo ha recordat que "parlar d'Israel obliga a referir-se a Palestina i a l'inrev√©s". El tamb√© periodista ha assegurat que "les cr√≠tiques a Israel s'haurien d'ampliar tamb√© precisament a Palestina". Tamb√© ha denunciat que "alguns pa√Įsos de la zona, entre ells Qatar, els Emirats √Ärabs i l'Ar√†bia Saudita, que no s√≥n precisament pobres, han estat m√©s aviat insolidaris amb Palestina". I Toni Florido, despr√©s de recordar que les celebracions d'aquests dies pels 70 anys d'Israel "s√≥n un exemple de tecnologia i prosperitat", ha assegurat que "la responsabilitat que Palestina no sigui ara un Estat √©s dels mateixos palestins, que es van negar a acceptar la resoluci√≥ de l'ONU que donava via lliure a la creaci√≥ dels dos estats". Igualment ha denunciat que "els pa√Įsos √†rabs no van acceptar la decisi√≥ del mandat brit√†nic sobre Palestina i, a m√©s, van iniciar reiterades guerres contra el jove Estat d'Israel". En canvi, Teresa Carreras ha denunciat que "Israel, des de la seva creaci√≥, ocupa un territori que no √©s seu", mentre que Florido ha recordat que "es va crear el 1948 com a resultat d'un consens internacional, per√≤ despr√©s l'√ļnic que ha hagut de fer Israel √©s defensar-se".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem conversat sobre Israel, que celebra, mentre segueix afrontant vells conflictes, el 70√® aniversari de la seva creaci√≥ com a Estat: Convertit en pot√®ncia militar i tecnol√≤gica i amb el seu sistema democr√†tic consolidat, el pa√≠s arrossega el llast de l‚Äôocupaci√≥ de Palestina i l‚Äôa√Įllament a la regi√≥. La reflexi√≥ ha incl√≤s tamb√© el greuge i el desgreuge hist√≤ric del poble jueu, aix√≠ com els dubtes sobre la manera de gestionar internacionalment la necess√†ria reparaci√≥ els anys 40 del segle passat.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 26 d'abril.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET