Els moviments obrers cristians i les delegacions diocesanes de Pastoral Obrera se sumen a les manifestacions d'aquest 1 de maig
SOCIETAT 
"Cal tornar a posar el treball en el centre de l'economia"
Ricard Bellera (Comissions Obreres) coincideix en aquesta idea amb Laura Pelay (UGT), l'economista Ivan González i el capellà obrer Pepe Rodado
@IgnasiMiranda 30/04/2018

Pepe Rodado, delegat de Pastoral Obrera de Barcelona, Ivan González, màster en Economia Social, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres, i Laura Pelay, vicesecretària general de la UGT a Catalunya, han destacat aquest dilluns, en el programa El Mirador de l'actualitat, la coincidència de reivindicacions i missatges diversos aquest Primer de Maig. Pelay ha assegurat que els sindicats demanen més justícia social. "Estem farts. Volem denunciar que els guanys de les empreses són cada dia millors, però això no arriba ni a les nostres butxaques ni a les nostres condicions laborals. La sortida de la crisi o és per a tothom o no podem seguir així. És per això que denunciem la situació, perquè necessitem incrementar salaris i pensions, igualtat real en el nostre mercat de treball i altres millores. Ens toca a nosaltres, com diu el lema", ha explicat la dirigent de la UGT.

Ricard Bellera ha recordat que allò que els representants dels treballadors reivindiquen, en la línia "que cal tornar a posar el treball al centre de l'economia i la societat, perquè la millora no arriba a nivell qualitatiu". Igualment el dirigent de Comissions Obreres ha denunciat que aquest treball "s'està devaluant a nivell social, amb més desigualtats, més bretxa salarial, més parcialitat involuntària en els contractes...". Per la seva banda, Ivan González ha citat una recent frase del magnat de negocis anglès Richard Branson, que deia que "calia vetllar pels treballadors perquè ells cuiden els clients". L'economista ha comentat que, "si això es fes realitat a les grans empreses, aquesta qualitat del treball ja estaria sobre la taula".

Pepe Rodado ha afirmat que, "en el cicle d'aquesta crisi econòmica, s'ha anat deteriorant el concepte de treball, fins al punt que s'ha convertit en pura mercaderia i els treballadors hem esdevingut eines". El delegat de Pastoral Obrera, finalment, ha subratllat dos punts del manifest elaborat aquest any pels moviments obrers cristians i les delegacions de Pastoral Obrera de Catalunya i Balears, entre altres realitats eclesials: "D'una banda, la necessitat d'aplicar la Renda Garantida de Ciutadania, ara col·lapsada perquè només s'han respost positivament a 1.000 de les 61.000 sol·licituds; i d'altra banda, l'atenció i el suport als immigrants, especialment ara que estan en situació de màxima dificultat i molts d'ells en una tancada de protesta, perquè són treballadors amb uns drets que han de ser reconeguts al mateix nivell que els de tothom".

En aquesta edició del progama El Mirador, també s'han comentat les mobilitzacions del Primer de Maig, convocades a Catalunya pels sindicats majoritaris amb el lema “Ara ens toca a nosaltres”. La pujada de pensions per sota de l’IPC, la desigualtat laboral, la necessitat d’avançar cap a la igualtat de la dona i la lluita per un treball decent són algunes de les grans prioritats. Segons l’Enquesta de Població Activa, a Catalunya és on més ha baixat l’atur el primer trimestre de l’any: 20.600, mentre que el conjunt d’Espanya registra un increment de 29.400 aturats.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 30 d'abril.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET