ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Guillermo Casasnovas, Joan Palomés i Lluís Batlló, aquest dijous en el programa 'El Mirador de l'actualitat'
SOCIETAT 
Xiskya Valladares: "La situació a Nicaragua és de difícil sortida"
La religiosa nicarag√ľenca, en un col¬∑loqui amb Guillermo Casanovas, Joan Palom√©s i Llu√≠s Batll√≥, assegura que la gent "no vol di√†leg"
@IgnasiMiranda 03/05/2018

El col¬∑laborador de Cristianisme i Just√≠cia¬†Guillermo Casasnovas, l'advocat penalista¬†Llu√≠s Batll√≥, el periodista Joan Palom√©s i¬†la religiosa nicarag√ľenca de la Puresa de Maria Xiskya Valladares han coincidit aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que l'actual president de Nicaragua, Daniel Ortega, ha de donar pas a un nou cicle pol√≠tic, amb la dimissi√≥ o amb la convocat√≤ria immediata d'eleccions anticipades. Palom√©s ha destacat que "hi ha un fenomen, que √©s el seguiment del que passa all√† a trav√©s de les xarxes socials, un volum d'informaci√≥ en Facebook o gravacions i que mostren un drama". En aquesta l√≠nia, ha assegurat que "el govern de Daniel Ortega i Rosario Morillo t√© els dies comptats, perqu√® el problema de tot plegat √©s que l'ideal sandinista dels anys 80, tot i les seves defici√®ncies, ha estat totalment tra√Įt".

Casasnovas ha destacat que allò que es viu ara a Nicaragua "és una deriva autoritària des de fa molts anys, amb un govern de Daniel Ortega que ha vist posat la gota que ha fet vessar el got, però les protestes abarquen moltes més coses, per la corrupció continuada del règim i per la voluntat de concentrar el poder en la família presidencial, entre moltes altres coses". D'altra banda, el també professor d'ESADE ha recordat que, "quan Daniel Ortega va guanyar les eleccions el 2006 amb poc més del 30 per cent, va haver de pactar amb forces de dreta i liberal, i després va repetir victòria però entre moltes sospites de frau".

I per la seva banda, Xiskya Valladares ha comentat que, "si s'hagu√©s perm√®s que les persones es manifestessin de manera pac√≠fica, com estaven fent, sense que la policia dispar√©s i sense que hi hagu√©s una massacre de 63 morts, la cosa no hauria anat a m√©s". Ha afegit que "ara la gent nom√©s demana que se'n vagi la fam√≠lia Ortega del poder". La religiosa ha recordat que "la marxa enrere √©s moment√†nia, com es demostra en el fet que aquest mateix dimecres hi va tornar a haver c√†rregues policials i repressi√≥". D'altra banda, la coneguda com "la monja tuitaire" ha explicat que "el bisbe Silvio B√°ez, l'√ļnic prelat que escriu al Twitter des de Nicaragua, ha donat la xifra de 63 v√≠ctimes, igual que la premsa del pa√≠s i molts familiars" que ella t√© al pa√≠s.

Xiskya Valladares tamb√© ha comentat que "la meitat dels morts han estat provocats pel que el govern anomena les joventuts sandinistes, a les quals l'executiu recorre per intentar frenar les protestes, i l'altra meitat aproximadament est√† provocada per la policia que t√© armes, a difer√®ncia dels altres grups". Finalment, la religiosa nicarag√ľenca, que viu a Palma, ha comentat que "l'Esgl√©sia ha apostat pel di√†leg, perqu√® creu que √©s una soluci√≥, per√≤ han posat com a condici√≥ que aquestes converses serveixin per restaurar la democr√†cia al pa√≠s, que hi hagi eleccions anticipades". De tota manera, ha aclarit que "la poblaci√≥ no vol aquest di√†leg, perqu√® √©s amb assassins, cosa que complica molt la situaci√≥ de cara a una possible sortida".

En altres moments, el periodista Joan Palomés ha explicat que "hi ha una concepció a Centreamèrica que contempla un estat patrimonialista, com si fos propietat dels governants, cosa que passa a Guatemala, a Hondures i ara a Nicaragua". Guillermo Casasnovas ha destacat que, "a Nicaragua, el règim s'ha aconseguit mantenir gràcies a les subvencions de Veneçuela i del preu del petroli car que permetia els veneçolans donar un subsidi car del qual arribava a la població només les engrunes, mentre que el gruix se'l repartien els poderosos".

Nicaragua viu uns equilibris molt difícils des que va fer fora el dictador Anastasio Somoza l'any 1979. Després ja va patir una etapa de manca de llibertats els anys 80 amb el sandinisme del mateix Daniel Ortega, derrotat electoralment el 1990 i retornat al poder ara fa uns anys, concretament a principis del 2007.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 3 de maigÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET