Sor Isaura (monestir de Pedralbes)
UN NOU LLINDAR 
És al cel el meu «papà»?
Sebastià Taltavull 03/05/2018

És la pregunta que un infant, el Manuel, fa al papa Francesc. Així d’espontani i clar: «És al cel el meu papà?» Succeeix durant la visita que Francesc ha fet en una parròquia de la diòcesi de Roma. Entranyable, el diàleg entre ells, entre les llàgrimes d’un fill que fa poc que ha perdut el seu pare i l’acollida paternal d’un Papa que es posa al nivell del que és més petit, més feble… El Manuel, en el moment de fer la pregunta es posa a plorar i el Papa li diu: «Vine, acosta’t a mi.» En la trobada, arriba el consol de la fe i de l’amor. Comença el diàleg, abraçats. Llavors, Francesc comenta en públic, amb permís del Manuel, el to i el contingut de la conversa.

«La preocupació de l’infant és si el seu pare, tot i ser ateu, és al cel. Impressionant la força interior que el mou a preguntar, però més encara l’estimació pel seu pare, a qui el vol al cel.»

La preocupació de l’infant és si el seu pare, tot i ser ateu, és al cel. Impressionant la força interior que el mou a preguntar, però més encara l’estimació pel seu pare, a qui el vol al cel. Quina forma tan neta i transparent d’amor, capaç de superar la barrera de la mort i tots els prejudicis que tantes vegades ens impedeixen obrir-nos a la fe!

Aquest pare, papà, ateu, ha volgut batejar els quatre fills. Sorprenent. Era un home bo —diu el Papa—. I roman la pregunta del fill: «És al cel, el papà?» El papa Francesc es demana: «Com està el cor de Déu davant d’un papà així? Déu té un cor de papà. I, davant d’un papà no creient, que ha estat capaç de batejar els seus fills i donar-los aquest valor als seus fills, penseu que Déu seria capaç del deixar-lo allunyat d’Ell?» Tots els assistents responen amb un «No!» unànime. El papa Francesc li diu: «Mira, Manuel, aquesta és la resposta! Déu segurament està orgullós del teu papà. Perquè és més fàcil batejar els fills sent creient, que batejar-los sent no creient. Segurament a Déu li ha agradat molt això que ha fet el teu papà. Parla amb el teu papà, resa al teu papà.»

Hi sobren comentaris. Cal admirar i reflexionar. Fer silenci. L’amor i el cel es troben, com s’han apropat l’amor d’un pare pel seu fill i l’amor d’un fill pel seu pare. L’intermediari, la solució, ha estat Déu, que és amor. El papa Francesc ho ha fet evident.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET