CULTURA 
52ena edició dels Premis Crítica «Serra d’Or»
Els guardonats reivindiquen la contribució de la revista en el saber i la cultura catalanes Els guardonats reivindiquen la contribució de la revista en el saber i la cultura catalanes
Macià Grau 03/05/2018

Aquest dimecres, 2 de maig, s’ha celebrat a l’Espai Endesa de Barcelona la 52ena edició dels Premis Crítica Serra d’Or, el guardó que atorga anualment la revista Serra d’Or a les obres més destacades de l’any, seleccionades per un jurat que les tria basant-se en quatre categories: Literatura i assaig, Recerca, Teatre, i Literatura infantil i juvenil.

La cerimònia d’entrega ha estat marcada per l’absència del pare Massot, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que no ha pogut assistir-hi per motius de salut. És per això que l’encarregat d’obrir i tancar l’acte ha estat el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, que ha agraït la gran tasca de la revista Serra d’Or en un context difícil i complex: “Gràcies per treballar per continuar essent fidels al servei del poble, de la seva llengua, de la seva cultura, de la seva identitat, de la seva pluralitat social, i de les seves opcions democràticament preses.” En aquesta mateixa línia, tots els guardonats han aprofitat l’oportunitat per reivindicar la contribució de la revista tant en el saber com la cultura catalanes, tal com expressen les paraules de Pau Miró, premiat en la secció de teatre: “gràcies per tants anys de suport a la nostra cultura”.

La presentació dels premis ha comptat també amb la presència de Maria Dolors Portús, secretària general de Cultura de la Generalitat, que hi ha assistit com a representant del conseller exiliat Lluís Puig. Portús ha defensat la revista com a referent en la cultura catalana: «Serra d’Or és un referent, l’expressió més clara de voluntat de persistència i que contribueix a la divulgació del català. Vivim una etapa difícil, però hem de seguir treballant per aconseguir un país més culte i dialogant

L’acte ha finalitzat amb les paraules del P. abat de Montserrat, que després d’explicar que la revista ha arribat aquest any al número 700, ha parafrasejat un fragment del poema Inici de càntic en el temple, de Salvador Espriu, per mostrar que hem de mantenir viva l’esperança: “Pujant esglaó a esglaó potser durant lentes hores, la ginesta i les roselles —la saba nova i el dinamisme creatiu— floriran en la realitat del nostre poble.”

Els premiats dels Premis Crítica «Serra d’Or» 2018

Literatura i Assaig

Novel·la: Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, de Josep Lluís Badal

Poesia: Teresa d’Arenys. Obra poètica (1973-2015), de Teresa d’Arenys

Assaig: L’amic de la finca roja, de Mercè Ibarz

Traducció:  L’eclipsi de Georges Perec, d’Adrià Pujol Cruells

Recerca

Humanitats: Barcelona al servei del «Nuevo Estado». Depuració de l’Ajuntament durant el primer franquisme, de Marc Gil

Altres ciències: Atles dels ocells nidificants de Barcelona, de l’Institut Català d’Ornitologia

Catalanística: L’ambassadeur de la république des lettres. Vie et ouevre, de Robert Robert i Casacuberta

Teatre

Text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició: Un tret al cap, de Pau Miró

Espectacle teatral: Medusa, de La Virgueria, dirigida per Aleix Fauró i Isis Martín

L’aportació més interessant: Perra de Nadie, de Marta Carrasco

Literatura Infantil i Juvenil

Infantil: I aquí dins, qui hi ha?, de Mar Benegas i il·lustrat per Sandra Navarro

Juvenil: Una bala per al record, de Maite Carranza

Coneixements: Ports, de Víctor Medina

 


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET