Joan Pallarès i Robert Manrique, durant el programa 'El Mirador' compartit també amb Salvador Aragonés
SOCIETAT 
"Tothom recorda el 20 d'octubre de 2011 com la gran notícia"
Robert Manrique, víctima de l'atemptat d'Hipercor, qualifica de "notícia excel·lent" la dissolució d'ETA
@IgnasiMiranda 07/05/2018

Robert Manrique, víctima de l'atemptat d'Hipercor, l'historiador Joan Pallarès i el periodista Salvador Aragonés han analitzat aquest dilluns en profunditat tot el que comporta la dissolució d'ETA, anunciada formalment per la banda divendres, al sud de França, en el marc d'una trobada dels anomenats "agents de pau". Manrique ha qualificat "d'excel·lent notícia el fet que una banda terrorista, que porta més de 50 anys matant persones, ho deixi de fer". En aquesta línia, ha revelat que "la majoria de víctimes", amb les quals ell ha parlat darrerament, "hi estan d'acord en aquesta valoració positiva". També ha explicat que "tothom recorda el 20 d'octubre de 2011 com la gran notícia". Pallarès, per la seva banda, ha comentat que hi veu "una petita diferència entre la notícia de deixar de matar i la dissolució, que aporta la convicció que això és veritat, cosa que ha arribat més clarament ara, perquè ja sembla definitiu i que tot anirà millor". I Aragonés ha fet també "una valoració positiva", però ha aclarit que "aquí no s'ha acabat tot perquè ETA, no només ha deixat més de 800 morts, sinó també un odi que costarà molt de cicatritzar, ja que és molt fàcil de sembrar-lo però molt més difícil d'esborrar-lo".

En un moment del col·loqui, tots tres han recordat el terrible historial de la banda a Catalunya, amb atemptats com el d'Hipercor (juny de 1987) i la caserna de la Guàrdia Civil de Vic (maig de 1991). A banda d'això, Robert Manrique ha recordat que "malauradament passa més inadvertit el crim que ETA va cometre al desembre de 1989 a Sabadell, on van morir 6 policies que anaven a fer un servei de seguretat al camp del Sabadell". Salvador Aragonès igualment ha recordat que "víctimes no són només morts, sinó també ferits i perseguits, com és el cas del periodista Luis del Olmo". També ha recordat que "allò que hauria d'haver fet ETA és demanar perdó a totes les víctimes", perquè "no es pot fer com si no hagués passat res ni posar el comptador a zero". I Joan Pallarès ha defensat, en el moment actual i per al futur, "una posició conciliadora entre els qui lògicament no volen posar el comptador a zero, perquè han patit molt i s'entén, i els qui han defensat unes idees equivocadament, assassinant, però que podem mantenir aquesta ideologia, que és legítima com totes".

Finalment Salvador Aragonés s'ha mostrat crític amb l'Església del País Basc, "que hauria de ser la veu de la concòrdia i la pau, i no ho està sent del tot". encara que va demanar perdó en un gest que, segons el periodista, "és insuficient". Fins i tot ha assegurat que, durant els anys d'activitat terrorista d'ETA, "hi va haver encobriments claríssims per part de membres de l'Església al País Basc".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 7 de maig

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET