EDITORIAL 
La nova paternitat
Redacció 08/05/2018

Avui s’obre pas una nova masculinitat que empeny l’home a ésser més obert amb si mateix i amb els altres. L’home nou es vol alliberar de requisits que l’oprimeixen i de cuirasses que no deixaven entrar ni sortir sentiments i accions que, convencionalment, no es corresponien amb un concepte de baró imposat i artificial. Això no significa desdibuixar les especificitats de cada gènere, sinó distanciar-se de formes culturals masclistes i obsoletes.

El primer de gener de l’any passat a Espanya es va ampliar el permís de paternitat. Els que són o seran pares el 2018 gaudiran de quatre setmanes de permís, quan abans disposaven només de 15 dies. Després de l’entrada en vigor del nou marc legal, el Congrés va aprovar una proposició no de llei per ampliar el permís de paternitat i equiparar-lo al de les mares (sis setmanes immediates posteriors al part de descans obligatori). En el cas, tan comú, que tots dos progenitors treballin, la mare, en iniciar-se el període de descans per maternitat, podrà optar perquè el pare gaudeixi d’una part determinada i ininterrompuda del període de descans posterior al part, sigui de forma simultània o successiva amb la de la mare fins a un màxim de setze setmanes o les que corresponguin en cas de discapacitat del fill o del part múltiple. Un informe recent dels sociòlegs de la Universitat Autònoma de Madrid assenyala que aquesta ampliació és molt positiva, però encara insuficient perquè no fomenta el seu ús quan la mare es reincorpora a la feina i també perquè és poc temps per a una socialització més efectiva en la cura del nadó. En aquest sentit, a Brussel·les la tendència legislativa va més enllà: s’ha proposat una baixa de paternitat de quatre mesos.

De la mateixa manera que hi ha una maternitat difusiva, més enllà de la biològica, també podem parlar d’una paternitat —d’una cura sol·lícita, amorosa i provident— que va més enllà de l’engendrament físic. Aquesta paternitat difusiva a l’Església s’ha aplicat tradicionalment als preveres i religiosos, però també la viuen molts seglars: és talment un reflex de la paternitat divina.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET