EDITORIAL 
Estudis per a una Església en sortida
Redacció 15/05/2018

Com renovar els estudis eclesiàstics en el si d’una Església en sortida? Com dotar-los de veritable qualitat? Com facilitar o convalidar els estudis en Ciències Sagrades a un refugiat? Com formar apropiadament el qui ha de jutjar una causa de nul·litat matrimonial? Què significa la transdisciplinarietat? Com implementar els estudis a distància? Aquests foren alguns interrogants que es van plantejar i respondre en el recent Congrés organitzat per la Congregació per a l’Educació Catòlica, celebrat a Roma (3 i 4 de maig) sobre la constitució apostòlica Veritatis gaudium (VG), del papa Francesc. Hi participaren rectors, degans i professors dels Estats Units, del Canadà, de diversos països europeus, del Pròxim Orient... La nombrosa participació —subratllada públicament pel prefecte, cardenal Giuseppe Versaldi— és un signe de fins a quin punt avui interessen els estudis de Teologia, Filosofia, Dret Canònic i altres ciències sagrades i la seva imprescindible actualització. Es faran tres trobades més de presentació en altres zones geogràfiques del món. La VG es començarà a implementar el curs proper 2018-2019.

Una de les línies de fons de l’encontre va ser la importància del context cultural del lloc. Ja en el proemi de la constitució anterior, la Sapientia christiana, s’afirmava que «el medi cultural en el qual viu la persona exerceix una gran pressió sobre el seu mode de pensar i conseqüentment sobre la seva manera d’obrar; per la qual cosa la divisió entre la fe i la cultura és un impediment força greu per a l’evangelització». Segons Mons. Vincenzo Zani, secretari de la Congregació, així com un aforisme clàssic era que «la gràcia no destrueix la natura, sinó que la porta a plenitud» avui podríem dir que «el do de Déu s’encarna en la cultura pròpia de cada persona». Es va citar també el filòsof francès Edgar Morin, segons el qual avui «cal repensar el pensar».

La inspiració cristiana, característica de diverses universitats llatinoamericanes i també, singularment, de la Universitat Ramon Llull, ve reforçada en el número 5 del proemi de la VG: «La Teologia i la cultura d’inspiració cristiana han estat a l’altura de la seva missió quan han sabut viure amb risc i fidelitat a la frontera.»

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET