ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Xavier Torrens, Lluís Sols i Mohamed Said, aquest divendres en el programa 'El Mirador', a Ràdio Estel
EDITORIAL 
"Cal valorar el conflicte Israel-Palestina en les seves confluències"
En un col·loqui amb Lluís Sols i Mohamed Said, el politòleg Xavier Torrens demana impulsar la pau "sent proisraelians i propalestins"
@IgnasiMiranda 18/05/2018

Llu√≠s Sols, col¬∑laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Just√≠cia,¬†Mohamed Said,¬†president de l'Associaci√≥ Amics de Palestina a Barcelona, i¬†Xavier Torrens, polit√≤leg i professor de Ci√®ncia Pol√≠tica a la Universitat de Barcelona, ¬†han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complexa" la situaci√≥ conflictiva d'Israel amb Palestina, com tamb√© amb l'Iran i altres ve√Įns √†rabs. Torrent ha recomanat, referint-se al tema palest√≠, "mirar aquest problema o conflicte ententent-lo a trav√©s de tota la hist√≤ria, per√≤ tamb√© ententent-lo en la seva globalitat, pensant en les fam√≠lies que viuen all√† i troben punts de conflu√®ncies, a partir del pensament del Papa Francesc, que t√© amics jueus i musulmans i sempre intenta trobar camins de pau". En aquesta l√≠nia, ha assegurat que "els proisraelians i els propalestins cometen un error, perqu√® cal ser les dues coses i no caure en els prejudicis".

Per la seva banda, Lluís Sols ha destacat que "cal rebel·lar-se davant la injustícia, perquè el que està passant ara és indignant". Es referia així a la realitat que "l'ONU va dividir el territori de l'antiga Palestina en dos estats, i ha dit després que són il·legals les ocupacions posteriors fetes per Israel, que està sistemàticament realitzant accions per annexionar-se Jerusalem i més territoris, a partir del projecte d'un gran Israel". Sols ha qualificat de "greu que Donald Trump hagi traslladat l'ambaixada a Jerusalem". Mohamed Said ha destacat que "sempre s'ha de buscar una solució per calmar la zona del Pròxim Orient, però portem uns anys en què els líders israelians no estan treballant, com s'està demostrant cada dia des de fa 70 anys, per la pau a la zona". En aquesta línia, ha afegit que "els acords d'Oslo estan oblidats i cada dia es fa alguna acció en la direcció contrària a la pau", i ha qualificat de "molt difícil la possibilitat que acabi havent-hi dos estats".

I sobre les tensions amb l'Iran, Llu√≠s Sols ha relacionat aquest problema "amb el petroli, perqu√® els Estats Units t√© un procediment d'extracci√≥ que l'ha convertit en exportador, i ha hagut de perjudicar l'Iran per reduir-ne la producci√≥ i que pugi el preu". Xavier Torrent ha qualificat el problema "d'intern en el m√≥n musulm√†, perqu√® l'Iran √©s el principal pa√≠s xi√Įta, davant de l'Ar√†bia Saudita, que √©s sunnita". Cal recordar que¬†la tensi√≥ entre Israel i l'Iran, despr√©s que Donald Trump hagi decidit treure els Estats Units de l‚Äôacord nuclear, √©s un nou motiu de preocupaci√≥ i d‚Äôamena√ßa a la pau al m√≥n, sobretot al Pr√≤xim Orient.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 18 de maig.ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET