EDITORIAL 
Adeu veritat!
Redacció 29/05/2018

La postveritat o mentida emotiva que descriu la distorsió deliberada de la realitat per salvaguardar interessos, modelar l’opinió pública i influir en les actituds socials, va ser l’objecte d’una sessió acadèmica celebrada a l’Ateneu Sant Pacià amb la participació de dos prestigiosos pensadors: el Dr. Gaspar Mora, acreditat teòleg moralista i el Dr. Joan Garcia del Muro, filòsof, guanyador del premi Vallverdú pel seu assaig Good bye, veritat.

Avui sembla que els fets objectius pesin menys que les apel·lacions a les emocions i a les creences personals. És un tòpic que les coses ja no són com són sinó com les volem veure o com ens les volen fer veure. Ja fa anys que els experts en comunicació denuncien que els mitjans contribueixen a desdibuixar la frontera entre realitat i ficció. Les falses notícies (fake news), els reality show, l’exaltació pública dels sentiments i emocions, les tertúlies abrandades i teatralitzades, la barreja deliberada entre fets i opinions, desemboquen en una «realitat virtual» que té poc a veure amb la realitat existencial. Si els mitjans modelen en gran part la cultura, s’explica que hàgim arribat a l’actual situació. Però el que sobretot ens hauria de preocupar no és tant que això sigui així (el món és món i seguirà sent-ho quan en marxem) sinó que s’estengui la creença que està bé que així sigui.

Sabem que la mentida és una arma en mans dels poderosos. Ara, sobre ells Jesús adopta una distància prudent: «Ja sabeu que els qui figuren com a governants de les nacions les dominen com si en fossin amos, i que els grans personatges les mantenen sota el seu poder.» No proposa combatre’ls, ni derrocar-los, ni tan sols posar-los en evidència. Sí que ens adverteix que: «Entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor» (Mc 10,43). La renúncia col·legial dels bisbes de la Conferència Episcopal de Xile per la seva presumpta connivència amb abusos (també de poder) és un gest inèdit de voluntat de reconciliació i de purificació col·lectiva que fa pensar.

El Dr. Mora actualitzava així una coneguda frase de Jesús: «Jo soc el Camí que us porto a la Veritat de la Vida.» Seguim-lo.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET