CULTURA 
De les capelletes d’ermità a les capelletes de visita domiciliària
La Fundació Maurí de la Garriga exposa l’evolució de les capelletes itinerants
Redacció 29/05/2018

Els dies 2 i 3 de juny, coincidint amb la festivitat de Corpus, la Fundació Maurí de la Garriga acollirà una exposició dedicada a les capelletes itinerants tot mostrant la seva evolució al nostre país, des les capelletes d’aplegador d’ermita o santer a les actuals capelletes de visita domiciliària. La mostra contindrà divuit d’aquests elements etnogràfics, des del segle XVI fins al present.

La inauguració és el mateix dissabte, a les 18.30 h, a càrrec de Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular, i es podrà veure l’endemà (d’11 a 14 h i de 17 a 19h).

Abans de la  Guerra Civil, i ocasionalment després, els ermitans que formaven part del grup humà que mantenia viva la devoció als petits santuaris rurals exercien d’aplegadors. En moments determinats, abandonaven la seva llar, a tocar del petit temple sacre, i feien un recorregut per l’entorn tot captant. Les masies i pobles per on passava li facilitaven alguna moneda en benefici del culte i, sobretot, productes de la terra per a la manutenció quotidiana la resta de l’any. A canvi, els benefactors podien contemplar una modesta capelleta on, a l’interior, s’amagava la imatge mariana, del sant o la santa venerats  a l’ermita d’origen.

Aquest model, essencialment rural, va tenir una versió urbana en la forma de les capelletes de visita domiciliària que encara existeixen. Tot i que poden estar dedicades a gran diversitat d’advocacions, les capelletes dedicades a la Sagrada Família són les més populars. Es van posar en funcionament, fa més d’un segle, per la congregació dels Fills de la Sagrada Família, fundada per sant Josep Manyanet, i tenen una adscripció parroquial. Cada capelleta forma part d’un circuit circular a cor d’una trentena de famílies que la comparteixen tot traspassant-la d’una casa a l’altra, on l’acullen amb devoció. En un període preestablert, generalment un mes, es tanca el recorregut circular i es reprèn el mateix recorregut.

Aquesta exposició és una visió de l’evolució d’aquesta pràctica de pietat popular que complementa una altra mostra organitzada per la mateixa Fundació Maurí l’any 2012 amb un gran èxit de públic.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET