El 3 de maig es va fer la primera missa a la parròquia de Sant Pere adVíncula de Rosselló després de les obres de reconstrucció.
EDITORIAL Foto: MCS Bisbat de Lleida
«Repara la meva Església»
Redacció 05/06/2018

És conegut l’episodi en què Francesc d’Assís va entrar a pregar a la vella església de Sant Damià i va sentir que el Senyor li deia: «Francesc, repara la meva església: no veus que s’enfonsa?» Com que aleshores encara era ric va pensar que era qüestió de diners, i s’hi va posar ell mateix. Després va comprendre que el Senyor li demanava que l’Església que havia de reparar era la de pedres vives. Aleshores hi va esmerçar tota la vida.

El Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana el dediquem a la responsabilitat sobre el patrimoni. El nostre redactor Macià Grau s’ha apropat a diverses instàncies que en tenen cura. Recorda que els monuments d’arrel religiosa constitueixen el 80% del patrimoni monumental inventariat per la Generalitat de Catalunya, que en alguns indrets del territori les intervencions han de ser urgents i que sense l’ajut públic foren inviables.

Molts preveres han de gestionar temples amb problemes estructurals o amb dificultats de manteniment i esmercen molt de temps i energies en cercar recursos. Gestionar correctament el patrimoni necessita una formació específica. Sense oblidar que n’hi ha de tancats o pràcticament buits, sense comunitat. Les diòcesis fan també grans esforços però és evident que la rehabilitació i la conservació dels edificis eclesiàstics ha de ser obra de tots els agents eclesials. Des del 2012 Catalonia Sacra —un projecte conjunt dels deu bisbats amb seu a Catalunya— té la voluntat de dinamitzar el patrimoni cultural de l'Església. Les seves línies de treball són oferir formació i informació, fomentar actuacions per a la millora del seu coneixement, i iniciar una dinàmica turística que permeti generar activitat econòmica per al seu manteniment.

Treballar en el patrimoni cultural pot ser un factor de cohesió comunitari i és una bona ocasió de cooperació amb les administracions i d’altres entitats públiques i privades però, alhora hauria de ser signe d’una urgència encara més pregona: cal fer obra d’Església. De poc serviria rehabilitar els habitacles físics si aquesta tasca no anés acompanyada d’una feina pacient de reparar i potenciar les comunitats que hi han de donar vida. Com l’entranyable episodi de sant Francesc.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET