EDITORIAL 
El to de la setena Nit
Redacció 12/06/2018

La setena Nit de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana ha tingut un to diferent. El lliurament dels premis Memorial Bisbe Joan Carrera ha dotat d’un caràcter més acadèmic i eclesial la vetllada. El fet que el premi Fe i Cultura hagi estat lliurat a Gabriel Magalhães pel conjunt de la seva obra literària, però especialment pels articles publicats a La Vanguardia, ha projectat internacionalment els guardons i de manera particularment emotiva pel fet de tractar-se d’un intel·lectual portuguès, vingut d’un país germà, de vegades ben llunyà.

Que en l’apartat Inclusió Social, hagi estat premiat el reportatge Fora de tot, els sense llar, del programa 30 minuts de TV3, ha distingit un mitjà públic i alhora ha sensibilitzat encara més envers una problemàtica molt viva. El fet que el premi Joventut, Fe i Discerniment Vocacional, hagi recaigut en el monogràfic Joves i Església publicat a Catalunya Religió, aportarà elements a la reflexió del Sínode de Bisbes, que se celebrarà a l’octubre sobre aquest tema. Sens dubte que el bisbe Joan hauria sintonitzat amb els guardonats.

La Nit dota l’Església arxidiocesana de Barcelona d’una notable projecció cívica i social. I el missatge que els directius dels mitjans vam llançar era inequívoc: vendre, sense vendre’s. No sucumbir a les temptacions d’adoptar una línia editorial, més cridanera o rotunda sinó intentar mantenir l’statu quo al servei de l’Església que fa camí a Catalunya. I tot seguint l’estil dialogant, bonhomiós i compromès del bisbe Joan Carrera que no va fundar ni Catalunya Cristiana ni Ràdio Estel però que hi va treballar activament des dels seus orígens fins a l’hora del seu traspàs, ara fa deu anys. I que encara va declarar que aquesta seria la seva última lluita.

A les acaballes d’un curs molt difícil des del punt de vista polític; enmig d’un context mogut i plural amb bàndols més o menys definits, també en el si de l’Església, gairebé qualsevol gest o paraula pot ser llegit en clau política. Les finances intervingudes per a uns mitjans que depenen entre d’altres fonts de les subvencions, la incertesa i la perplexitat, les pressions rebudes des de diversos sectors, eren implícits a la Nit. La solemne dansa del mortitxol —el dol d’uns pares per la mort d’un albat— interpretada per l’Esbart Sant Jordi i l’Orfeó Badaloní i l’emotiva pregària a la Verge del Remei cantada per Marina Rossell, eren l’expressió musical que som capaços de fer festa encara que el context no ens hi convidi gaire.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET