ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Luigi Contento i Tica Font han participat aquest dijous en el programa 'El Mirador', a Ràdio Estel
ACCI√ď SOCIAL 
"Davant el volcà de Guatemala, hauria calgut millor coordinació"
Tica Font, en un col·loqui amb el geòleg Luigi Contento i la dirigent de Creu Roja Bàrbara Díaz, recorda que "la ciència ha avançat molt"
@IgnasiMiranda 14/06/2018

Luigi Contento, geòleg italià, Tica Font, funcionària de la Diputació de Barcelona i col·laboradora de Justícia i Pau, i Bàrbara Díaz, responsable de Cooperació Internacional de Creu Roja, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Guatemala després de l'erupció del Volcà de Fuego, que ha provocat més d'un centenar de persones. Díaz ha destacat que "la situació és d'emergència internacional, declarada el 8 de juny pel govern del país". Davant això, ha explicat que "Creu Roja Guatemala i el Comitè Internacional han donat una primera resposta i, arran de la segona erupció, s'ha demanat una ajuda especial a nivell de les delegacions de l'organització". I ha concretat que "la Federació Internacional ha demanat 2 milions d'euros per donar suport a l'atenció a les víctimes, a la recerca de persones damnificades i a afrontar les complicacions que hi ha hagut amb el temps, perquè l'accés ha estat més difícil".

Contento ha explicat que "un volc√† √©s una obertura de les plaques de la terra que originen una erupci√≥ o m√©s". En el cas del Fuego, ha comentat que √©s m√©s perill√≥s que altres que hi ha a Guatemala: "T√© una lava m√©s viscosa, amb un recorregut m√©s curt i la generaci√≥ d'una cendra que pot arribar a 3.000 metres d'al√ßada i pot tenir una caiguda molt perjudicial". Per la seva banda, Tica Font ha destacat que "es poden recordar moltes destruccions de fen√≤mens naturals, per√≤ la ci√®ncia ha avan√ßat molt, cosa que destapa que les inversions en prevenci√≥ no s√≥n, en alguns pa√Įsos les que s'haurien de fer". En aquesta l√≠nia, ha reivinidicat "una coordinaci√≥ molt m√©s r√†pida entre els cient√≠fics i serveis d'emerg√®ncia i les autoritats civils de salvament i del mateix govern, en aquest cas a Guatemala". El ge√≤leg ha assegurat que, "avui dia, es poden evitar v√≠ctimes en erupcions volc√†niques com aquesta de Guatemala".

La reflexió de fons ha estat sobre el problema d’un país de desigualtats, amb potencial turístic i econòmic però amb una gestió desordenada dels seus riscos, com es demostra pel fet que hi hagi construccions d’habitatges a prop de les zones volcàniques. La importància i les possibilitats d’ajudar els guatemalencs.

Es pot escoltar AQU√ć el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 14 de junyÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET