Mirant per la finestra del tramvia de Sarajevo, deixant volar l'esperança
EDITORIAL Foto: Albert Villena
Obrim-nos!
Redacció 19/06/2018

L’anunci que el president del govern espanyol Pedro Sánchez oferís el port de València per acollir els més de 600 emigrants a bord de l’Aquarius que navegava en la perplexitat per les aigües de la Mediterrània, després de rebre diverses negatives, ha estat una bona notícia. Si més no, ha estat un gest eloqüent. Cal pensar, però, quin serà el destí final d’aquestes persones, com acollir-les amb dignitat i justícia i com acompanyar-les.

Catalunya des de sempre ha estat terra d’acollida. Cada dia gairebé 34.000 persones es veuen obligades a marxar de casa seva. Les polítiques migratòries dels estats europeus, però, no han estat a l’alçada de l’exigència humanitària d’aquesta emergència: milions de persones esperen en camps de refugiats i en ciutats no segures a ser reassentats a territoris on tinguin una millor acollida, més respectuosa amb els drets humans.

El cardenal Omella en un diàleg públic recent amb el jesuïta Alberto Ares, delegat del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya, afirmava: «Estem massa tancats, obrim-nos. Ningú no és propietari ni d’aquesta terra, ni d’aquesta ciutat ni d’aquest barri.» El P. Ares al seu torn reclamava a les nostres famílies i comunitats més contacte directe amb la realitat de la migració.

Els catòlics hem de superar els models de caràcter assistencialista i treballar des d’un enfocament de restitució de drets. El papa Francesc parla d’acollir, protegir, promoure i integrar. En aquest sentit hi ha una oportuna guia de bones pràctiques per a l’acollida destinada a comunitats i parròquies obertes a l’hospitalitat elaborada per la Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants. S’hi afirma que tota la comunitat és la que acull i tota la comunitat és acollida. Que cal conèixer el qui s’acull, millorant sempre la qualitat de l’acollida, augmentant el temps i la dedicació, mantenint una actitud gratuïta, sabent canalitzar i dedicar, acompanyar, procurar la implicació i la participació de les persones en la comunitat, informar-se i formar-se sobre la situació i la problemàtica de les persones refugiades i immigrades i exigir als diferents partits polítics i administracions públiques un major esforç a favor de l’acollida, la integració social i la promoció dels drets de totes les persones refugiades i immigrades.

Olga Correa de MigraStudium apunta la importància dels espais celebratius en la construcció d’una societat acollidora i hospitalària. Poder celebrar la fe i la vida amb els migrants és la culminació de tot bon procés d’acollida.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET