EDITORIAL 
Gaudí a Montserrat
Redacció 26/06/2018

Antoni Gaudí va tenir en Montserrat un referent lluminós, un motiu d’inspiració i un indret emblemàtic on va deixar la seva empremta. Va fer el primer misteri de Glòria del Rosari Monumental —altament simbòlic— i va dissenyar, tot i que no va realitzar, un mirador en forma de corona reial i un escut de Catalunya de més de vint metres d’alçada pel Cavall Bernat —un dels penyals més emblemàtics de la muntanya. L’exterior de la Sagrada Família i la mateixa Pedrera evoquen, segons alguns, els penyals montserratins, i l’interior del temple les grutes «del nostre Sinaí», com el cantà mossèn Cinto Verdaguer.

Ara a Montserrat s’han exposat els plànols —inèdits— de la primera intervenció de l’arquitecte a la muntanya santa: el de l'absis de la basílica reformat el 1877, amb el nou cambril de la Mare de Déu, i el projecte de reforma de les cobertes de l'edifici. Tot ho havia dissenyat l'arquitecte Francesc de P. Villar Lozano, però els plànols els va començar a dibuixar el 1876 un jove Antoni Gaudí, que en aquell moment tenia vint-i-quatre anys, era estudiant de quart curs d’arquitectura i treballava per a l'arquitecte Villar, amb qui, per cert, va tenir les seves discrepàncies. Recordem que Gaudí, per intermediació de Joan Martorell, seria el qui el 1883 va substituir Villar en la direcció de les obres del temple de la Sagrada Família, quan aquest va dimitir intempestivament poc abans de començar els pilars de la cripta i Martorell per delicadesa es va negar a succeir-lo.

Les obres de la construcció del nou absis montserratí es van acabar el 1885. I dos anys després es va concloure la decoració interior del cambril de la Mare de Déu amb les pintures de Joan Llimona. I el 1889 s’inaugurava la cúpula de l’església dels jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, obra de Martorell ajudat per Gaudí i Camil Oliveras, amb una cúpula inspirada en el projectat —i no realitzat— cimbori montserratí.

L'exposició ha mostrat, entre d'altres, el quadern de notes —digitalitzades— d'Antoni Gaudí, referents als plànols de l'absis, el cambril, el presbiteri i la planta de la basílica. S’han presentat també documents originals, fotografies de la restauració dels plànols i dels originals, notes de les hores de treball dels arquitectes, de viatges o factures del material utilitzat. El comissari de la mostra ha estat el germà Josep Galobart, arxiver del monestir, i les restauradores dels plànols, Carme Bello i Àngels Borrell de l'Estudi B2. Una gran aportació al coneixement de l’obra juvenil del servent de Déu Antoni Gaudí.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET