CULTURA 
Una Exhortació del papa Francesc per regalar i per llegir
Presentació de la darrera Exhortació Apostòlica del Papa Francesc sobre la Santedat
Comunicació Claret 26/06/2018

Gaudete et exsultate, l’exhortació del Papa sobre la santedat, és un llibre per regalar i per llegir. Un text del papa Francesc a l’abast de tothom. Així ho van compartir aquest dilluns l’arquebisbe Joan-Enric Vives i els quatre testimonis que van parlar dels continguts i les interpel·lacions d’aquest document en un acte a la Llibreria Claret de Barcelona organitzat per la Fundació Claret i la Unió de Religiosos de Catalunya.

L’exhortació apostòlica Gaudete et exsultate (Alegreu-vos-en i celebreu-ho) està disponible en català i en castellà editada per l’Editorial Claret dins de la col·lecció Documents del Magisteri

L’arquebisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense va destacar que “el Papa ens diu que val la pena ser sant i que és possible”. Francesc remarca que “la santedat no és per a uns pocs” i per això parla d’aquells “sants que tenim al replà de l’escala” o de “la santedat de la classe mitja”. El document del Papa demana “no conformar-se en una existència mediocre o líquida”.

L’arquebisbe Vives va posar com a exemple una cita de sant Joan Maria Vianney que proposa “viure allò ordinari de forma extraordinària”. L’exhortació també posa de manifest que “hi ha heroisme en la vida quotidiana” i que “mantenir-se en l’amor no és poca cosa”.

La quotidianitat de la santedat 

Després del comentari al document, quatre testimonis van explicar com els havia interpel·lat el text del papa Francesc: Annabel Carbonell, educadora i membre del consell assessor de la revista Galilea.153, Josep Codina, germà missioner claretià i responsable d’apostolat dels Claretians de Catalunya, Cristina Martínez, teresiana, directora de la Casa d’Espiritualitat Enric d’Ossó a Tortosa i exprovincial de Catalunya, i Suso Món, informàtic, filòsof i membre del Moviment de Professionals Catòlics. 

Els quatre van coincidir en la proximitat d’un text a l’abast de tothom i van recollir algunes expressions de diversos sants que recullen aquesta quotidianitat de la santedat com Sant Felip Neri, Santa Teresa de Jesús, Sant Antoni Maria Claret o Sant Enric d’Ossó.

Annabel Carbonell va explicar que el Papa és molt directe “quan et crida a tu, a una mare que no arriba a tot, a una educadora... el text et fa preguntar-te: realment em crida a mi?”. El claretià Josep Codina va remarcar que “la santedat no està de moda, perquè demana entrar per una porta molt estreta” i el document de Francesc canvia això perquè converteix la santedat “en una crida a tothom”

La teresiana Cristina Martínez va recordar que els “sants són els grans amics de Déu” i que això demana “que la pregària no s’acabi quan es creua la porta de l’Església i que es converteixi en un compromís”. Finalment, Suso Món va explicar que Francesc “presenta la Santedat com una missió més que com la perfecció” i que sempre té com a referents als altres i “mai no és la perfecció individual o autoreferencial”  

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET