Edició
CULTURA 
Barcelona reunirà més de 4.000 nens cantaires d'arreu del món
El 42è Congrés Internacional de Pueri Cantores se celebrarà de l'11 al 15 de juliol.
Redacció 27/06/2018

Ràdio Estel regala entrades pel concert a la Sagrada Família el dissabte 14 de juliol

El ​Congrés Internacional de Pueri Cantores ​(nens cantaires en llatí), ​organitzat aquest any a ​Barcelona ​per la ​Federació Catalana de Pueri Cantores​, tindrà lloc de ​l’11 ​al ​15 de juliol​. Una celebració ​cultural mundial ​que reunirà ​4.000 nens cantaires de més de 100 nacionalitats (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Canadà, Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Lituània, Polònia, Suècia i EUA), a més de 45 capellans de tot el món i un bisbe del Canadà. Barcelona va acollir l’any 1998 el Congrés i ara, 20 anys després, tornarà a ser la seu d’aquesta  42ª edició.

El ​Congrés Internacional de Pueri Cantores se celebra aproximadament cada dos anys a diferents ciutats del món des de 1947. La primera edició va tenir lloc a París i després ciutats com Roma (13 edicions), Londres (1976), Tokyo (1977), Maracaibo (1979), Salamanca (1991), Lyon (2002), Estocolm (2009), Washington (2013), Barcelona (1998 i 2018) o Rio de Janeiro (2017) han estat seu de diferents edicions. 

 Programa

 Durant cinc dies se celebraran ​concerts en diferents esglésies i ​actes a punts emblemàtics de la ciutat​. Dimecres 11 de juliol a les 19.30 h es farà l’acte inaugural a la Plaça de l’Univers (Fira de Barcelona) amb un​ espectacle obert al públic de llum i aigua ​a la ​Font Màgica​.  Dijous 12, durant tot el dia, s’hi duran a terme les misses de les nacions i la irradiació, sortida a ciutats fora de Barcelona. Divendres 13 serà una jornada molt especial amb una oració per la pau a Montserrat (oberta al públic). El cap de setmana el punt neuràlgic del Congrés serà la ​Sagrada Família, on dissabte 14 tindrà lloc un concert i diumenge  15 se celebrarà la missa de clausura. Es pot consultar tot el programa

 El Congrés Internacional de Pueri Cantores és de caire intern per a les corals però l’acte inaugural a la Font Màgica i el programa de Montserrat són oberts al públic, així com les misses de les nacions i els concerts a diferents parròquies de la ciutat que tindran lloc durant dissabte al matí i tarda.

 El Congrés acull nens i joves que es reuneixen per cantar i portar així la pau al món però pretén transmetre que tot i que les corals tenen funció litúrgica, formar part d’una d’elles també implica socialitzar i fer pedagogia musical. ​Treball en equip, reforçar els valors de la responsabilitat i descobrir les capacitats pròpies són alguns dels beneficis de formar part d'una coral. Pretén potenciar també la cultura popular i el moviment coral català​.

Sobre els Pueri Cantores

 La tradició europea dels cors infantils durant la litúrgia va començar a reviure i prendre formes institucionals a principis del segle XX. El papa Pius X, en el seu ​motu proprio Trale sollecitudini del 1903, dedicat a la renovació de la música eclesiàstica, es referia a aquesta tradició en les paraules: “Si cal utilitzar veus soprano i contralto, han de ser, d'acord amb l'antiga Tradició de l'església, veus dels nois”.

 En resposta a la crida del Papa, l'any 1907 es va establir a França una associació de petits cantants de la Creu de Fusta (Les Petits Chanteurs a la Croix du Bois) i la seva tasca principal era cantar durant la litúrgia. Al juliol de 1944, l'arquebisbe de París, Emmanuel Cardinal Suhard, va aprovar la fundació d'una organització internacional de Pueri Cantores. L'11 de novembre de 1944 ha estat considerada com la data de la fundació de la Federació Internacional de Pueri Cantores, ja que aquell dia, a l'església de Sant Esteve de París es va celebrar el primer concert de 300 petits cantants dirigit per Fr. F.Maillet.

 El primer Congrés internacional de la Federació es va celebrar a París el 1947, i hi van  participar 90 corals europees. Després del Congrés, la Federació va obtenir l'aprovació de l'episcopat francès com "El Moviment d'Acció Catòlica per al Cant de l'Església". Els següents congressos van tenir lloc a Roma el 1949 i el 1951.

 El 1965, la Secretaria d'Estat de la Santa Seu va aprovar l'Estatut de Pueri Cantores i la Federació va ser reconeguda oficialment com a moviment de l'Església. Actualment, la Federació de Pueri Cantores està formada per centenars de corals. La  seva tasca principal és el cant litúrgic, i els valors cristians constitueixen la base de la vida i la conducta dels membres. La Federació està present de forma activa en 35 països, a tots els continents, incloent-hi en total prop de 40.000 joves i nens.  


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET