ACTIVITATS 
L’ull de la violència, un aprofundiment a la condició humana
L’Ateneu Universitari Sant Pacià presenta un llibre escrit pel grup de reflexió «Teologia, literatura i arts»
Macià Grau 28/06/2018

L’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) ha presentat aquest dimecres a la Sala Gaudí de la Pedrera el llibre “L’ull de la violència” (Editorial Claret), coordinat per Jaume Angelats Morató i els autors del qual són membres del grup de reflexió «Teologia, literatura i arts» de la Facultat de Teologia de Catalunya. Es tracta d’una publicació interdisciplinària, feta per persones de diferents professions i ideologies, que han aportat el seu punt de vista en relació amb la violència per tal d’oferir una visió global del tema als lectors del llibre.

L’acte de presentació ha anat a càrrec del Dr. Armand Puig, rector de l’AUSP, que ha moderat una taula rodona formada per dues filòsofes: la Dra. Mercè Rius, professora a la UAB, i la Dra. Mar Rosàs, professora a Blanquerna-URL. Enmig de l’atenta mirada de tots els assistents que han omplert la Sala Gaudí, Puig ha demanat a les dues professores de filosofia que reflexionessin sobre la tesi principal del llibre i les qüestions que planteja: resol res la violència? Es pot desactivar la violència que es justifica com a resposta proporcionada? Es pot construir un gran projecte de pau sense superar la llei del talió? En aquest aspecte, la Dra. Mercè Rius ha afirmat de manera rotunda que “la violència sovint és un símbol d’impotència, mentre hi hagi vida humana hi haurà violència.” Tal com ha explicat durant la presentació, “els humans són els únics capaços de morir per ideals, però també de matar per defensar uns ideals.” D’altra banda, la Dra. Mar Rosàs ha destacat la importància de saber identificar la violència, que sovint se’ns presenta de forma simbòlica o repressora: “En entorns que semblen pacífics, hi pot haver formes de violència repressora i simbòlica.”

Després de la seva intervenció, Puig ha obert un debat a l’entorn de la violència i les seves formes en el qual han participat els autors del llibre, que han assistit a l’acte, i que ha servit per continuar reflexionant sobre el tema principal del llibre.

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET